Orangutani sú ako beatboxeri. Vedia vydávať dva zvuky súčasne

Zuzana Macháčová

Orangutany dokážu pri vzájomnej komunikácii vydávať dva rôzne zvuky súčasne. Túto schopnosť majú aj spevavé vtáky či beatboxeri.

Schopnosť vydávať rôzne zvuky v rovnakom čase majú spevavé vtáky, ako aj beatboxeri. Hudobníci, ktorí pomocou svojich rečových orgánov napodobňujú zvuky, napríklad bicích nástrojov.

Ukázalo sa, že túto schopnosť majú aj orangutany. Podľa výskumníkov v článku uverejnenom v PNAS Nexus dokážu tieto zvieratá vydávať dva zvuky súčasne.

Zvuky vydávané orangutanmi

Vedci pozorovali dve populácie orangutanov na Borneu a Sumatre, a zaznamenali spolu až 3 800 hodín nahrávok.

Ľudia používajú pery, jazyk a spodnú čeľusť na vyslovovanie spoluhlások, zatiaľ čo na artikuláciu samohlások aktivujú hlasivkové záhyby v hrtane pomocou vydychovaného vzduchu,“ píše v článku Adriano Lameira z University of Warwick v Anglicku, jeden z autorov štúdie. Dodal, že orangutany sú tiež schopné vydávať oba typy zvukov súčasne.

Napríklad samce orangutanov na Borneu vydávali v bojových situáciách chrčivé zvuky v kombinácii s vrčaním. „Skutočnosť, že sa u dvoch rôznych populácií orangutanov pozorovala rovnaká schopnosť, je dôkazom, že máme dočinenia s biologickým fenoménom,“ vysvetľuje výskumník.

Ako dodáva Madeleine Hardusová, spoluautorka štúdie, ľudia zriedkavo vydávajú zvučné a bezhlasné zvuky súčasne. Výnimkou môže byť beatbox. Samotný fakt, že ľudia sú anatomicky schopní beatboxu, vyvoláva otázky o tom, kde sa v nás táto schopnosť vzala.

„Teraz vieme, že odpoveď sa môže skrývať vo vývoji našich predkov,dodala Hardusová. „Je možné, že raný ľudský jazyk sa podobal niečomu, čo znelo skôr ako beatbox predtým, než sa vyvíjal  jazyk ako ho poznáme dnes,“ uviedol vedec Lameira.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd