Orkán CIARÁN už vyčíňa. PRÁVE TERAZ prichádza na Slovensko. Pozrite si, kedy to bude najhoršie

Orkán CIARÁN už vyčíňa. PRÁVE TERAZ prichádza na Slovensko. Pozrite si, kedy to bude najhoršie
Peter Minárik

Na pobrežie Európy v noci dorazil orkán CIARÁN, ktorý si už vyžiadal prvú obeť a niekoľko zranených. Aktuálne pácha materiálne škody predovšetkým vo Francúzsku a vo Veľkej Británii, no v týchto chvíľach už vietor silnie aj na našom území.

Z teplého Atlantického oceánu sa v noci na pobrežie Európy dostala tlaková níž, ktorá sa naďalej prehlbovala. Orkán CIARÁN je veľmi nebezpečný a meteorológovia pred ním varovali niekoľko dní.

Najsilnejší vietor zaznamenali zatiaľ na pobreží Francúzska, kde na stanici Pointe du Ruz namerali poryv vetra s rýchlosťou 207 km/h. Extrémne silný vietor však evidujú aj na ďalších staniciach. Na Ile de Batz namerali poryv vetra o sile 195 km/h a na Pointe de Saint-Mathieu o sile 193 km/h. Obe tieto stanice zaznamenali najsilnejší vietor v histórii. Francúzi hlásia prvú obeť orkánu.

Extrémne veterno je aj na Britských ostrovoch. V oblasti Lamanšského prielivu je najveternejšie za uplynulých 36 rokov. Množstvo ľudí je bez dodávok elektrickej energie. Po celom Francúzsku a Anglicku evidujú energetici takmer 2 milióny ľudí bez dodávok elektrickej energie.

Vietor začína silnieť aj na Slovensku

Presne ako sa očakávalo, tak vietor začal okolo poludnia silnieť aj na našom území. Nárazy vetra v Bratislave, na Záhorí či v oblasti Nitry dosahujú rýchlosť od 15 do 20 m/s.

Vietor je tak zatiaľ pomerne slabý a nespôsobuje škody, no to sa čoskoro zmení. Počas popoludnia sa poriadne rozfúka. Na celom západnom Slovensku budú poryvy vetra dosahovať rýchlosť od 15 až do 25 m/s, no na severe Záhoria a v regióne Myjava to môže byť aj viac. Oveľa veternejšie bude na našich horách, kde poryvy vetra budú prekračovať rýchlosť 30 m/s.

očakávané poryvy vetra dnes o 14:00
očakávané poryvy vetra dnes o 14:00 h

V noci to bude ešte horšie

Ďalšie zosilnenie vetra čaká naše územie počas večerných hodín. To sa začne dvíhať vietor aj v ďalších regiónoch Slovenska. Veterno bude už prakticky na celom Slovensku, pričom najviac bude fúkať na horách. 

Poryvy vetra môžu v nižších polohách, predovšetkým v severozápadnej polovici Slovenska, dosahovať rýchlosť 15 až 25 m/s. Na horách však budú nárazy dosahovať rýchlosť vysoko nad 30 m/s.

Takou zaujímavosťou je fakt, že pri južnom vetre môže dôjsť aj k fénovému efektu. Ak sa na vašej južnej strane nachádza horská prekážka, tak v údoliach môžete pocítiť padavý vietor. Bude tak veternejšie ako inde a zároveň aj teplejšie.

očakávané poryvy vetra dnes večer o 23:00
očakávané poryvy vetra dnes večer o 23:00 h

Jednoznačne najsilnejšie poryvy vetra budeme na Slovensku zaznamenávať v priebehu zajtrajšieho rána. Pri ceste do práce alebo do školy si tak dajte veľký pozor. Poryvy vetra budú najsilnejšie na horách, kde môžu prekonať rýchlosť až 40 m/s. Veľmi veterno však bude vo všetkých údoliach.

poryvy vetra zajtra ráno o 5:00
poryvy vetra zajtra ráno o 5:00 h

Počasie sa na našom území začne upokojovať zajtra dopoludnia. V piatok popoludní síce bude ešte veterno, ale nárazy vetra budú oveľa slabšie. Vietor definitívne utíchne v piatok večer. Situáciu sledujeme ONLINE a o všetkom vás informujeme TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd