ORKÁN: Extrémne počasie vyčíňa na Slovensku. Úrady vyzvali, aby ste zostali doma! Takto to vyzerá vonku

Peter Minárik

Po včerajšej snehovej kalamite zasiahla Slovensko ďalšia kalamita, tentoraz veterná. Silný vietor od skorých ranných hodín spôsobuje problémy na viacerých miestach, no najhoršie je na tom sever Slovenska. Nepriaznivé počasie komplikuje dopravu na viacerých miestach a na cestách panuje hotová snehová fujavica.

Uplynulé hodiny zasiahla Slovensko snehová kalamita, ktorá priniesla novú snehovú pokrývku hneď na niekoľkých miestach. Silné sneženie počas včerajšieho dňa prinieslo hotovú katastrofu na naše cesty a prakticky celý Žilinský kraj bol len veľmi ťažko prejazdný. Situácia na našich cestách sa začala zlepšovať až v noci.

Najviac snehu evidujú naše hory, čím sa zásadne zhoršila lavínová situácia a hrozí, že Horská služba vyhlásili čoskoro najvyšší 5. lavínový stupeň. Vo Vysokých a Nízkych Tatrách je už viac ako 200 cm snehu a silný vietor situáciu ešte viac komplikuje.

Veľa snehu je aj na Orave. Oravská Lesná hlási 98 cm a Liesek 57 cm. Snehová pokrývka je na väčšine Žilinského, Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja. Po včerajšej snehovej kalamite začal v ranných hodinách úradovať orkán PIT, ktorý prináša na naše cesty hotovú katastrofu.

Vietor láme stromy a bez elektriny sú tisícky domácnosti

Od skorých ranných hodín vyčíňa vietor v oblasti západného a východného Slovenska, kde vietor vyvrátil niekoľko stromov. Silný vietor láme stromy, následkom čoho je niekoľko domácností bez dodávok elektrickej energie.

Na strednom Slovensku evidujú výpadky predovšetkým v Žilinskom kraji a na severe Banskobystrického kraja. Na východe sú bez dodávok elektrickej energie najmä v okolí Kežmarku, Telgártu, Rožňavy a Svidníka.

Cesty na severe sú ťažko prejazdné

Silný vietor komplikuje situáciu na mnohých miestach severného Slovenska. Sneženie a silný vietor vytvárajú takzvanú bielu tmu, ktorá predstavuje veľké nebezpečenstvo. Na základe nepriaznivého vplyvu počasia je vyhlásený I. kalamitný stupeň pre oblasti Liptov, Kysuce, Orava, Horné Považie a okresy Poprad, Kežmarok, Martin, Turčianske Teplice. Zlé počasie zapríčinilo aj nehodu na diaľnici D1.

Na diaľnici D1 smere od Popradu na Prešov v 365. kilometri sa v sobotu dopoludnia stala reťazová dopravná nehoda. Ako potvrdila prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová, ide o zrážku asi ôsmich vozidiel. Podľa jej slov zatiaľ nie sú hlásené vážne zranenia, úsek je však neprejazdný. 

Slovenská správa ciest informuje, že cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu v hr. 1 - 3 cm, miestami do 4 - 5 cm. Čerstvý, kašovitý alebo utlačený sneh hr. 5 - 10 cm sa môže nachádzať na cestách v obvodoch Poprad, Prešov, Rimavská Sobota, Svidník, Kysuce, Liptov, Orava a Stará Ľubovňa. Na ceste I/18 Poprad - Jánovce a II/578 Skalka - Kremnica je na povrchu vozovky čerstvý až utlačený sneh hr. 10-15 cm.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú väčšinou zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým až utlačeným snehom hr. 1 - 3 cm, miestami do 4 - 5 cm. Na HP Vernár, Podspády a Klenov do 5-10 cm a na HP Herlianske Sedlo do 10-15 cm. Suché až mokré vozovky sú na HP Havran, Biela Hora, Soroška a Pezinská Baba.

Úrady vyzvali zostať doma

Pre snehovú fujavicu na severe územia, najmä v Žilinskom kraji vyzval Okresný úrad v Žiline, aby pre zlú poveternostnú situáciu vychádzali ľudia z domov a cestovali motorovými vozidlami iba v súrnych prípadoch.

Na cestách totiž panujú veľmi nepriaznivé podmienky. Problémom je totiž to, že po včerajšej snehovej kalamite úraduje na severe územia veľmi silný vietor, ktorý spôsobuje poriadnu fujavicu. Najsilnejší vietor je pod Tatrami, kde je situácia veľmi vážna.

Keďže dnes panujú na našich cestách naozaj nepriaznivé podmienky, tak radšej zostaňte doma a nikam necestujte. Vietor by mal podvečer začať slabnúť a situácia sa tak začne normalizovať. Definitívne sa však situácia na Slovensku upokojí až v nedeľu ráno.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd