Silný vietor spôsobuje výpadky elektriny. Bez dodávok sú už tisícky domácností. Orkán sa presúva ďalej

Veronika Salayová

Orkán Diethelm v nižších polohách nášho územia v skorých popoludňajších hodinách vyvrcholil. Pod mimoriadne silný vietor sa podpísalo mnoho škôd v podobe popadaných stromov, komplikácií na cestách, meškajúcich vlakov, ale aj v dodávkach elektrickej energie. Bez prúdu sú už tisícky domácností. 

Od skorých ranných hodín je na našom území veľmi veterno. Počasie na Slovensku totiž ovplyvňuje orkán Diethelm, ktorá okrem silného vetra prináša na naše územie aj ochladenie a sneženie. 

Najväčší problém však spôsobuje veľmi silný vietor, ktorý na Slovensku presiahol rýchlosť v nárazoch 100 km/h, a to v hraničných oblastiach Trenčianskeho okresu. Najsilnejší vietor v nížinách už dosiahol svoj vrchol a s pribúdajúcimi hodinami bude slabnúť.

Materiálne škody aj zranenia

Do 13.00 hod. však vietor spôsobil nemálo škôd, a to najmä na severnom a západnom Slovensku, a aj niekoľko zranení. Na Betliarskej ulici staršiu ženu zhodil silný vietor, v dôsledku ktorej utrpela zlomeninu stehnovej kosti. Ďalší úraz sa stal staršiemu mužovi pred nákupným centrom na Vajnorskej ulici, kde ho vietor zhodil na zem. Muž utrpel iba povrchové zranenia, informuje TASR. 

Na D2 medzi hraničným priechodom Čunovo − Rajka a Bratislavou sa objavila prachová fujavica, ktorá spôsobila hromadnú dopravnú nehodu, informovala Polícia SR. Premávku v oboch smeroch už v poobedňajších hodinách spriechodnili. 

Na mnohých cestách v dôsledku vetra popadali konáre stromov na vozovku a v nejednom prípade vietor vyvrátil aj celé stromy. Mnohé komplikácie sú aj na železničných tratiach, kde vlaky dosahujú meškania aj vyše 100 minút, niektoré boli dokonca aj odrieknuté. 

Bez prúdu sú mnohé mestá aj obce

Vietor sa podpísal aj pod dodávky elektrickej energie. Najväčšie výpadky sú na západnom Slovensku, najmä v okolí Bratislavy a na Podunajskej nížine. Bez prúdu sú tisícky domácností. V hlavnom meste energetici aktuálne evidujú 13 porúch v dôsledku nepriaznivého počasia. 

aktuálna mapa porúch, zdroj: ZSE
aktuálna mapa porúch, zdroj: ZSE

Bez prúdu sú aj niektoré ulice v Nitre, Galante, Veľkom Mederi, Gabčíkove, Komárne, ďalej aj v okolí Senca, Šale, Serede či Želiezoviec. Na stredom Slovensku sú aktuálne bez prúdu obce Lom nad Rimavicou, Látky, Drábsko, Javorinka, Píla a Horné Hámre. 

Na strednom Slovensku môže ešte porúch na dodávkach elektrickej energie pribúdať, keďže vietor je ešte dostatočne silný aj v poobedňajších hodinách. Vietor bude vrcholiť najmä na horách, kde môže presiahnuť rýchlosť 150 km/h. 

Horskí záchranári dnes varovali pred rastúcim lavínovým nebezpečenstvom. V Nízkych a vo Vysokých Tatrách dnes platí zvýšený 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, pričom už aj došlo k nešťastiu. V Tatrách spadla lavína, ktorá zasypala troch ľudí, no toto nešťastie sa zaobišlo bez smrteľných zranení. 

Orkán Diethelm už na západnom Slovensku slabne a teraz sa presúva do oblasti Vysokých Tatier, kde začína fúkať mimoriadne silný vietor. Na severe zároveň aj výdatne sneží a vytvára sa tak poriadna snehová fujavica.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd