Orkán strhol strechu v Tatrách. Škody sú značné

Orkán strhol strechu v Tatrách. Škody sú značné
Zuzana Macháčová

Silný vietor zúri na horách už od nedele. Ten strhol strechu chaty v poľských Tatrách. Podmienky na horách sú pre turistov náročné a nebezpečné aj dnes. 

V Tatrách v pondelok fúkal veľmi silný vietor, ktorý dosahoval silu orkánu. Okolo 10. hodiny boli na Chopku zaznamenané poryvy dosahujúce rýchlosť 137 km/h. Na horách aj dnes platí výstraha 3. stupňa pred silným vetrom. 

Vietor strhol strechu

V noci z nedele na pondelok vietor strhol časť strechy chaty v Doline piatich poľských plies. Fotografie poškodenej budovy sa objavili na sociálnych sieťach. 

„Zima k nám opäť nie je milá, tentoraz na nás zaútočil vietor. Škody sú značné," povedali obyvatelia. 

Silný vietor pozastavil aj lanovky v Jasnej, ale aj na Kasprovom vrchu. Tatranský národný park upozorňuje, že aj dnes pre sneženie a silný vietor je zvýšenie lavínového nebezpečenstva z druhého na tretí stupeň. 

Ťažké podmienky pre turistiku

Silné vetry o silne orkánu vyčíňajú na vrcholoch Tatier. V okresoch Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad sa nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 km/h.

 

Tatranský národný park v pondelok oznámil, že v Tatrách sú veľmi ťažké podmienky na turistiku. Okrem silného vetra predstavujú značnú výzvu aj šmykľavé chodníky a zlá viditeľnosť, ale aj spustenie lavín. 

Počas utorka platí pre Vysoké, Západné a západnú časť Nízkych Tatier dopoludnia pre najvyššie polohy (nad 1600 m n. m.) zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice

Sneh na zjazdovkách je vo vyšších polohách Tatier tvrdý a zamrznutý, inde ťažký a mokrý. Okrem ľadu sú miesta, kde je na spodných trasách stojatá voda a kašovitý sneh, buďte preto opatrní. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd