Orkán Willy mieri do Tatier. V Tatrách hrozí padavý vietor. NEBEZPEČNÁ situácia práve teraz začína

Peter Minárik

Počasie na Slovensku sa už začína zhoršovať a svoju silu demonštruje tlaková níž "Willy", ktorá hrozí, že do oblasti Tatier prinesie padavý vietor. Ten by mohol spôsobiť aj materiálne škody. Kedy bude situácia najnebezpečnejšia?

Presúvajúca sa tlaková níž z oblasti južnej Škandinávie nad Pobaltie, ktorej dali nemeckí meteorológovia meno WILLY začína ovplyvňovať počasie na Slovensku. Silný vietor zatiaľ zaznamenávame najmä v oblasti Tatier, avšak počas nasledujúcich hodín sa rozfúka hneď na niekoľkých miestach.

Vietor môže dosahovať rýchlosť o sile mohutnej víchrice, pričom nárazy vetra budú dosahovať až rýchlosť orkánu. Smer vetra vzhľadom na orografické podmienky môže na Slovensko priniesť padavý vietor.

Willy udrie najmä v noci

Vietor už teraz najmä v oblasti Tatier dosahuje poryvy vetra o sile víchrice. Najsilnejšie nárazy sme zatiaľ zaznamenali na hrebeňoch Nízkych Tatier, no v nadchádzajúcich hodinách bude nebezpečný vietor predovšetkým v nižších nadmorských výškach, kde môže páchať materiálne škody.

Padavý vietor je veľmi nebezpečný typ vetra, ktorý priniesol aj známu veternú kalamitu v Tatrách, ktorá sa vyskytla pred 18 rokmi. V prípade ak smer vetra je orientovaný kolmo na horský masív tak po prekonaní horskej prekážky sa vzduch dokáže pomerne rýchlo prepadávať a naberať rýchlosť.

Takáto situácia sa očakáva aj v nadchádzajúcich hodinách. Očakáva sa silné západné až severozápadné prúdenie. Vietor tak bude narážať predovšetkým na masív Vysokých Tatier a po prekonaní masívu by mal vietor na závetrí naberať na sile. V ohrození sú tak predovšetkým juhovýchodne orientované doliny a závetria. Medzi takúto oblasť patrí úsek od mesta Vysoké Tatry po Kežmarok, ktorý je práve v juhovýchodnom závetrí. Tu by sme mali zaznamenávať najsilnejší vietor.

Podľa aktuálnych prepočtov numerických modelov bude v najnižších dolinách dosahovať nárazový vietor rýchlosť do 90 km/h. V stredných polohách do 1500 metrov však už nárazy dosiahnu až do 130 km/h, vo výške od 1500 metrov do 2000 metrov môžu poryvy dosahovať až do 160 km/h.

Willy môže páchať materiálne škody

Blížiaci sa vietor môže páchať materiálne škody. Počas tatranskej kalamity v roku 2008 bol v hornej hranici lesa zaznamenaný poryv vetra cez 200 km/h. Takýto vietor sa dnes síce neočakáva, ale aj nárazový vietor okolo 140 km/h v zalesnenej oblasti môže spôsobiť škody.

Určite sa tak nasledujúce hodiny vyhýbajte okoliu stromov a radšej zostaňte vo svojich domovoch. Silný vietor v noci nezasiahne len Vysoké, či Nízke Tatry, ale veterno bude prakticky vo všetkých horských oblastiach severného Slovenska a nebezpečenstvo hrozí najmä na hrebeňoch hôr a na ich juhovýchodne orientovaných svahoch. Vietor bude ustávať zajtra dopoludnia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd