OTEPLENIE: Dosť bolo zimy, teraz sa na Slovensko vráti LETNÉ počasie

OTEPLENIE: Dosť bolo zimy, teraz sa na Slovensko vráti LETNÉ počasie
Peter Minárik

Ešte uplynulú noc na našom území snežilo, no počasie už zimu v nadchádzajúcich dňoch neprinesie. Po mrazivej noci na piatok sa začne na našom území otepľovať a teploty budú každým dňom stúpať. Postupne sa oteplí natoľko, že nás čakajú teplé a letné dni.

Máme pred sebou posledné zimné hodiny. Počasie sa v uplynulých dňoch vrátilo prakticky o dva mesiace dozadu a priemerná denná teplota sa pohybovala pod hranicou dlhodobého normálu. Zimné počasie naviac vygradovalo v uplynulých hodinách, kedy počasie ovplyvnila tlaková níž a po jej zadnej strane do našej oblasti prenikla ďalšia vlna chladného vzduchu, ktorá na Slovensko priniesla výrazné sneženie.

Tentoraz sa sneženie nedostalo len na naše hory, ale hranica sneženia poklesla až na nadmorskú výšku 500 metrov a so snehom zápasil celý Žilinský kraj a viaceré oblasti na severe Banskobystrického a na západe Prešovského kraja. Do dnešného rána napadlo na našom území priemerne od 5 do 10 cm snehu.

sneh ráno pokryl viaceré mestá a obce
sneh ráno pokryl viaceré mestá a obce, foto: Daniela Pitoňáková, Liptovská Teplička

Sneženie aj dážď ustali a teraz sa v našej oblasti zvýrazňuje tlaková výš, ktorá už nadchádzajúcu noc prinesie na naše územie síce jasné, ale chladné počasie. Predovšetkým na severe a na strednom Slovensku bude počas noci aj mrznúť. Táto noc však bude posledná, mrazivá a počasie bude už len lepšie. Do našej oblasti sa vráti leto.

Teplé počasie sa vráti

Priamo nad Slovenskom sa zvýrazňuje tlaková výš, ktorá sa veľmi pomaly bude presúvať smerom nad východnú Európu, kde sa dostane počas víkendu a vtedy to začne byť zaujímavé.

 

Už od piatka čaká celé naše územie prevažne jasné až polooblačné počasie, no teplo ešte nebude. Maximálne teploty sa dostanú v piatok na +12 až +18 °C a v sobotu na +15 až +21 °C. Výraznejšie oteplenie nás čaká od nedele.

Nad Stredomorím sa vytvorí ďalšia tlaková výš a súčasne nad západnou Európou sa prehĺbi tlaková níž, čím sa do našej oblasti začne dostávať veľmi teplý vzduch až z Afriky. Nedeľa prinesie slnečné počasie s takmer letnými teplotami od +18 do +24 °C.

Letné teploty už od pondelka

Aj začiatok nového týždňa prinesie na naše územie ustálené, letné počasie a teploty už v pondelok môžu po prvýkrát prekonať hranicu letného dňa, teda +25 °C.

 

Počasie sa na prelome apríla a mája nezmení a naďalej bude slnečno s dennými teplotami od +20 do +26 °C. 

Mierna zmena príde zrejme okolo 2. mája, kedy v našej oblasti bude síce pokračovať teplé, ale už aj premenlivejšie počasie. Počas dňa by sa totiž mohli vytvárať prehánky a dokonca aj búrky. Vývoj na ďalšie dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd