Otepľovanie oceánov má aj pozitívny efekt. Zvyšuje sa počet mláďat jedného zo živočíchov

Dominik Cenkner

O globálnom otepľovaní ovzdušia či oceánov sa hovorí zväčša v negatívnom zmysle. Je potrebné dodať, že oprávnene. Avšak, ako sa hovorí, každá minca má dve strany.

Zvýšený počet liahní na brehoch Stredozemného mora a na východe Atlantického oceánu môže byť vedľajším efektom klimatických zmien. Biologička a šéfka organizácie ADS Biodiversidad na Kanárskych ostrovoch Ana Liria tvrdia, že by tento jav mohol byť novým procesom kolonizácie korytnačiek.

Vyššie teploty morí a oceánov pre nich vytvárajú priaznivejšie podmienky. Tiež úspešné sú programy na ochranu korytnačiek.

Tie sa prakticky po celom svete podpísali pod výrazné zvýšenie ich populácie. Karety obývajú teplejšie časti oceánov pri brehoch Austrálie, Ománu, Mozambiku alebo na Floride.

Raz za niekoľko rokov sa morské korytnačky vracajú do svojich rodísk. Tam nakladú svoje vajíčka.

Aj keď ide o pozitívnu správu, predsa len to pre nás nemá znamenať, že poľavíme v ochrane našej planéty. Tá je totiž doslova na prahu zrútenia. 

Čo hrozí našej planéte?

Planéta Zem dosiahne úroveň kritického globálneho oteplenia o 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám pred priemyselnou revolúciou už v budúcom desaťročí, konštatuje najnovšie publikovaná Šiesta hodnotiaca správa Medzivládneho panelu OSN pre zmenu klímy (IPCC).

Podľa jej tvorcov ide zatiaľ o najrozsiahlejšiu správu o stave globálnej klímy. Zmena je podľa vedcov stále možná, vyžadovala by však miliardy dolárov a medzinárodnú spoluprácu. Správu podporili všetky členské krajiny vrátane Slovenskej republiky.

Oteplenie planéty o 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predpriemyselným obdobím je považované za úroveň, pri prekročení ktorej budú vlny horúčav, záplavy, sucho, poľnohospodárska neúroda a vymieranie druhov pre ľudstvo veľmi ťažko zvládnuteľné. Na udržanie oteplenia pod touto úrovňou sa prihlásili takmer všetky štáty sveta v parížskej klimatickej dohode v roku 2015. Jej vedecký základ poskytla okrem iného Piata hodnotiaca správa IPCC.

Šiesta správa teraz uvádza, že ľudstvo má k zmene poslednú príležitosť, a ak chce zmeny dosiahnuť, musí docieliť obmedzenie vypúšťania skleníkových plynov na polovicu do roku 2030 a úplne prestať vypúšťať oxid uhličitý do atmosféry v 50. rokoch 21. storočia. Pokiaľ ľudstvo tieto dva ciele naplní, bude mať zhruba polovičnú šancu, že oteplenie planéty neprekročí oných 1,5 stupňa Celzia, tvrdí IPCC.

O tom, že Zem dosiahne kritickú hranicu otepľovanie v priebehu desiatich rokov sme vás informovali ešte v marci 2023.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd