Otepľovanie planéty: Extrémne teplo je pre oceány novým normálom

Veronika Sádovská

Nový výskum ukazuje, že nadpriemerné teploty oceánov spôsobené klimatickými zmenami, sú novým normálom. Viac ako polovica povrchu oceánu pravidelne od roku 2014 prekračuje historickú hranicu extrémnych horúčav.

Výskumníci vykonali štúdiu mapovaním 150-ročných teplôt na povrchu mora, aby určili pevný historický štandard teplôt a od nich určili odchýlky v teplotách. Vedci sa potom pozreli na to, ako často a aká veľká časť oceánu tento bod prekonala.

Prvým rokom, v ktorom viac ako polovica oceánu zažila teplotné extrémy, bol rok 2014. Tento trend pokračoval aj v nasledujúcich rokoch a v roku 2019 dosiahol 57 percent oceánu, čo je aj posledný rok merania v tejto štúdii.

Ak použili túto referenčnú hodnotu na teploty oceánu na konci 19. storočia, vyšlo im, že len 2% v tom období mali extrémne vysoké teploty.

Stačilo teda len jedno storočie a teplota oceánu sa extrémne zvýšila.

A práve tieto teplotné extrémy, podľa výskumníkov, zvyšujú riziko kolapsu kľúčových morských ekosystémov, ako sú koralové útesy, lúky s morskou trávou a chaluhové lesy.

To mení ich štruktúru a funkciu a ohrozuje ich životaschopnosť. Tieto ekosystémy sú kľúčové na udržania morského a oceánskeho života.

„Klimatické zmeny nie sú udalosťou budúcnosti," povedal Dr. Kyle Van Houtan, ktorý viedol výskumný tím. Skutočnosť je taká, že nás to už nejaký čas ovplyvňuje. Náš výskum ukazuje, že za posledných sedem rokov viac ako polovica oceánu zažila extrémne horúčavy."

„Dnes sa väčšina povrchu oceánu zahriala na teploty, ktoré sa len pred storočím vyskytli ako zriedkavé extrémne otepľovanie raz za 50 rokov," povedal Van Houtan.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd