Ozónová diera nad Antarktídou dosahuje veľké rozmery. Dôvodom je zrejme erupcia sopky

Ozónová diera nad Antarktídou dosahuje veľké rozmery. Dôvodom je zrejme erupcia sopky
Veronika Salayová

Ozónová diera z roku 2023 sa rovná 26 miliónom štvorcových kilometrov, čo je asi 3-násobok povrchu Brazílie. Dôvodom je zrejme erupcia podmorskej sopky Tonga. 

Merania zo satelitu Copernicus Sentinel-5P ukazujú, že ozónová diera nad Antarktídou je tento rok jednou z najväčších, aké boli kedy zaznamenané.  Diera dosiahla 16. septembra 2023 veľkosť 26 miliónov štvorcových kilometrov – teda asi trikrát väčšiu ako Brazília, informovala o tom Európska vesmírna agentúra (ESA).

Veľkosť ozónovej diery sa pravidelne mení. Od augusta do októbra sa veľkosť ozónovej diery zväčšuje a maximum dosahuje medzi polovicou septembra a polovicou októbra.

Keď teploty v stratosfére začnú na južnej pologuli stúpať, vyčerpávanie ozónu sa spomaľuje, polárny vír slabne a nakoniec sa rozpadne a koncom decembra sa hladiny ozónu vrátia do normálu.

Premenlivosť veľkosti ozónovej diery

Ozónová diera v roku 2023 začala skoro a od polovice augusta sa rýchlo rozrástla. 16. septembra dosiahla veľkosť viac ako 26 miliónov štvorcových kilometrov, čím sa stala jednou z najväčších ozónových dier, aké boli kedy zaznamenané.

Premenlivosť veľkosti ozónovej diery je do značnej miery určená intenzitou silného veterného pásma obtekajúceho oblasť Antarktídy. Tento silný veterný pás je priamym dôsledkom rotácie Zeme a silných teplotných rozdielov medzi polárnymi a strednými zemepisnými šírkami. 

Ak je veterný pás silný, funguje ako bariéra: vzduchové masy medzi polárnymi a miernymi zemepisnými šírkami sa už nemôžu vymieňať. Vzduchové hmoty preto zostávajú v polárnych šírkach izolované a počas zimy sa ochladzujú.

Výbuch podmorskej sopky

Aj keď je možno priskoro diskutovať o príčinách súčasných koncentrácií ozónu, niektorí výskumníci sa však domnievajú, že tohtoročné nezvyčajné vzorce ozónu môžu úzko súvisieť s erupciou Hunga Tonga-Hunga Haapai v januári 2022.

Podľa jedného z odborníkov mohla vodná para viesť k zintenzívneniu tvorby polárnych stratosférických oblakov. Prítomnosť vodnej pary mohla tiež prispieť k ochladzovaniu antarktickej stratosféry. 

Je však dôležité poznamenať, že presný vplyv erupcie Hunga Tonga na ozónovú dieru na južnej pologuli je stále predmetom výskumu. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd