Pád lavíny v lyžiarskom stredisku si vyžiadal tri obete. Svedkovia tragédiu zachytili na video

Pád lavíny v lyžiarskom stredisku si vyžiadal tri obete. Svedkovia tragédiu zachytili na video
Dominik Cenkner

Pondelkový pád lavíny vo švajčiarskom stredisku Zermatt si vyžiadal tri obete. Podrobnosti o nich nie sú k dispozícii. Jeden človek bol spod snehu vyslobodený živý, záchranári ho previezli do nemocnice.

Pátranie po ďalších osobách bolo s prichádzajúcim večerom a tmou pozastavené. O jeho obnovení sa rozhoduje zrejme aj v týchto chvíľach.

Lavína sa uvoľnila blízko vlakovej stanice Riffelberg, ktorá je súčasťou lyžiarskeho strediska Gornergrat. Do pátracej akcie bolo s ohľadom na veľký rozsah lavíny nasadených množstvo policajtov a záchranárov.

 

Denník Blick zverejnil videá zachytené lyžiarmi, na ktorých je vidieť lavína a oblaky zvíreného snehu. Na jednom zo záberov je počuť hlas, ktorý anglicky hovorí, že v mieste pádu lavíny na protiľahlom svahu hory sú štyria ľudia.

Počet nezvestných nie je známy

Polícia pôvodne oznámila, že sú nezvestné tri osoby. Nevylúčila však, že lavínou mohli byť strhnutí ďalší ľudia. Doteraz nemáme žiadne informácie k tomu, akej národnosti boli zosnulí lyžiari.

Lavína podľa polície zasiahla oblasť mimo zjazdovky, ktorú vyhľadávajú skúsenejší lyžiari kvôli hlbokému snehu. S ohľadom na veľké množstvo nového snehu, ktorý následne pokryl saharský prach, a vietor dosahujúci silu víchrice v pondelok ráno švajčiarsky inštitút pre výskum snehu a lavín varoval pred vysokým lavínovým nebezpečenstvom.

Vo Švajčiarsku počas tohtoročnej zimy pri dvanástich lavínových nešťastiach prišlo o život 14 ľudí. Zhruba pred troma týždňami zahynulo pri Zermatte šesť skialpinistov.

 

Záchranári našli telá piatich z nich. Skupina sa dostala do ťažkostí kvôli zlému počasiu, jej členovia zamrzli pri teplotách hlboko pod nulou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd