Padajú až 10 cm KRÚPY. Extrémne búrky sa ženú Českom. Čo čaká Slovensko a kedy búrky prídu?

Peter Minárik

Vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu sa nad našou oblasťou začali tvoriť výrazné búrky. V Česku sa už vyskytlo niekoľko extrémne silných superciel, ktoré prinášajú gigantické krúpy. Najväčšie z nich mali priemer až 10 centimetrov, Búrky budú každou hodinou čoraz bližšie k Slovensku. Čo nás dnes ešte čaká a kedy búrky prídu?

Horúce počasie v našej oblasti končí. Počasie totiž začína ovplyvňovať studený front, pred ktorým do našej oblasti vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu. Studený front sa aktuálne nachádza nad centrálnym Českom, zatiaľ čo pred ním vrcholí príliv teplého a vlhkého vzduchu.

To pociťujeme nielen na aktuálnych teplotách, ale aj na silnom dusne, ktoré silným búrkam len praje. Práve takýto vzduch sa mimoriadne dobre labilizuje a v tomto vzduchu vznikajú búrky. Tie sú veľmi silné a v Česku až extrémne.

Padajú až 10 cm krúpy

V Česku sa v podvečerných hodinách začali tvoriť búrky, ktoré sa aktuálne viažu do búrkového systému s vnorenými supercelárnymi búrkami.

 

Práve supercely sú extrémne nebezpečné. Prinášajú veľmi veľké krúpy, ktoré aktuálne zaznamenávajú predovšetkým v centrálnom Česku. Najväčšie krúpy dosiahli priemer až 10 cm.

foto: F. Faktor
foto: F. Faktor

Celá táto búrková línia bude vo večerných hodinách postupovať smerom k severovýchodu a čoraz viac sa bude približovať aj k nášmu územiu.

Čo čaká Slovensko?

Prvé búrky sa na našom území môžu vyskytnúť ešte dnes večer. Ak sa nejaká búrka vyskytne, tak len na severe Záhoria, prípadne v krajných severozápadných okresoch Slovenska.

Nad východným Rakúskom by sa totiž mali sformovať ďalšie búrky, ktoré prerastú do búrkového systému a ten by následne mal postupovať smerom k našim hraniciam. Večer tak nevylučujeme búrky, no oveľa zaujímavejšia bude na našom území sobota.

 
 

Od skorých ranných hodín sa očakáva tvorba pomerne intenzívnych búrok, ktoré sa budú vyskytovať na celom našom území. Skoro ráno to začne priamo nad západným Slovenskom a počas dopoludnia sa búrky začnú rozširovať k severovýchodu aj nad stredné Slovensko.

Popoludní by už na západe mali búrky ustať a ťažisko celej búrkovej situácie sa očakáva nad východným Slovenskom.

Búrky, ktoré sa budú v sobotu na našom území vyskytovať budú veľmi nebezpečné a intenzívne. Viac o situácii vo vašom okrese nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd