Padajúce hviezdy nasledujúce noci rozžiaria oblohu

Zuzana Macháčová

Od konca apríla do polovice mája možno na oblohe pozorovať meteorický roj Eta Aquaridy. Úkaz bude viditeľný aj na Slovensku.

V apríli začal svoju činnosť meteorický roj Eta Aquarids spojený so slávnou Halleyho kométou. Úkaz býva viditeľný počas celého mája.

Tento rok jeho maximum pripadne na nedeľu 5. mája. Meteory sa pohybujú veľmi rýchlo, rýchlosťou 66 km/s.

Najvyššia aktivita

Eta Aquarids sa najlepšie pozorujú na južnej pologuli. V Austrálii sú jedným z najobľúbenejších jesenných rojov. Severne od rovníka je obdivovanie úkazu sťažené tým, že jeho radiant (bod, z ktorého meteory akoby „vylietajú“) stúpa až ráno, keď sa obloha začína zosvetľovať. V takýchto podmienkach sú viditeľné iba najjasnejšie meteory.

 

Tento rok môže byť meteorický roj Eta Aquarids mimoriadne pôsobivý. Vedci, ktorí modelujú aktivitu meteorov, naznačili, že pravdepodobne bude viac padajúcich hviezd ako zvyčajne a tohtoročný roj sa môže ukázať ako najsilnejší v 21. storočí. Ich obdivovanie uľahčí aj blížiaci sa nov.

Ako ich pozorovať?

Meteory z roja Eta Aquarid dopadajú v súhvezdí Vodnára, takže je najlepšie pozerať sa na severovýchodnú časť oblohy nízko nad obzorom. 

Na pozorovanie sa oplatí zvoliť tmavé miesta, mimo umelého svetla, na voľnom priestranstve a mimo budov. Na pozorovanie nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie okrem teplejšieho oblečenia a trpezlivosti.

Čo sú Eta Aquaridy?

Ide o pozostatok preletu slávnej Halleyho kométy v blízkosti Slnka. Jej dráha pretína dráhu Zeme na dvoch miestach.

 

Materiál, ktorý kométa zanechala na jednom z týchto miest, vedie k meteorickému roju Eta Aquarid a na druhom k meteorickému roju Orionidy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd