Padali teplotné rekordy. Ľudí museli hospitalizovať. Zomrelo 19 ľudí

Padali teplotné rekordy. Ľudí museli hospitalizovať. Zomrelo 19 ľudí
Zuzana Macháčová

Na úpal zomrelo už 19 ľudí. Od začiatku júla pretrváva extrémna vlna horúčav. Teplomery ukazovali +40 °C. Meteorologická agentúra varovala, že teplo v kombinácii s vysokou vlhkosťou je obzvlášť nebezpečné pre zdravie.

Extrémne vysoké horúčavy si vyžiadali hospitalizáciu obyvateľov a už 19 ľudí zomrelo. Vlna horúčav pretrváva od začiatku júla teplota sa vyšplhala na +40 °C.

Takéto horúce počasie zasiahlo Japonsko. Doteraz najvyššiu teplotu v tomto roku namerali v nedeľu v meste Šizuoka na ostrove Honšú, kde teplomery ukazovali +40 °C.

To je najvyššia hodnota pre toto mesto v histórii meraní a oveľa vyššia ako +35 °C, ktorá je akceptovaná v Japonsku meteorologickou agentúrou (JMA) ako indikátor extrémnych horúčav.

Obrovský nárast prípadov

Japonská národná agentúra (JMA) pre požiare a katastrofy v utorok informovala, že od 1. júla do 7. júla prijali do nemocníc 9 105 ľudí s úpalom. To je štyrikrát viac ako týždeň predtým a približne dvakrát viac ako minuloročné štatistiky.

 

Na vysoké teploty zomrelo už 19 pacientov a 3 248 si vyžiadalo dlhšiu hospitalizáciu. Medzi obeťami horúčav bolo šesť obyvateľov Tokia, kde v utorok teplomery ukazovali +35 °C.

V posledných dňoch vydali vládne agentúry varovania pred horúčavami vo veľkej časti krajiny. Úrady vyzvali obyvateľov, aby sa vyhýbali cvičeniu vonku, pravidelne pili a používali klimatizáciu.

 

JMA a Ministerstvo životného prostredia varovali, že riziko úpalu bude v stredu veľmi vysoké. Horúčavy budú sprevádzať veľmi vlhké a dusné podmienky a vlna horúčav potrvá minimálne do stredy večera.

Horúčavy na Slovensku

Aj na našom území už v plnej miere odštartovala vlna extrémnych horúčav. Teploty sa na našom území počas včerajšieho dňa vôbec po prvýkrát dostali na hranicu +35 °C. Táto teplota bola nameraná v Somotore na juhovýchode Slovenska.

 

Dnešné teploty by mali byť ešte vyššie ako tie včerajšie. Na takmer celom území sa teploty dostanú nad hranicu +30 °C, no na západnom a južnom Slovensku by mohli teploty prekročiť aj mimoriadne vysokú hranicu +37 °C.

Zajtrajšie teploty by však už mali byť o čosi nižšie. Zapríčiní to studený front, ktorý v noci ovplyvní počasie aj na našom území a prinesie búrky. Vysoké teploty sa očakávajú zajtra len na juhu. Viac sa dočítate TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd