Padla prvá pokuta za znečistenie zemského priestoru. 150 000 dolárov za odpadky vo vesmíre

Padla prvá pokuta za znečistenie zemského priestoru. 150 000 dolárov za odpadky vo vesmíre
Veronika Sádovská

Pokuta za znečistenie zemského priestoru bola uložená telekomunikačnej spoločnosti. Americký vysielateľ presunul svoj satelit na nesprávnu obežnú dráhu, čím ohrozil ďalšie systémy. Ide o prvý takýto prípad.

Americká Federálna komisia pre komunikáciu (FCC) v pondelok oznámila, že prevádzkovateľovi satelitnej televízie uložila pokutu vo výške 150 000 USD (približne 142 660 eur). Prvýkrát v histórii Spojených štátov bol uložený trest za zahadzovanie odpadu v blízkozemskom priestore.

Čistý priestor okolo Zeme

Spor sa týkal komunikačného satelitu EchoStar-7 vypusteného v roku 2002. Po skončení jeho úlohy v roku 2022 mal byť objekt presunutý do výšky 300 kilometrov za geostacionárnu dráhu, na ktorej sa pohybujú aktívne zariadenia. 

Ukázalo sa však, že družica nemala dostatok paliva na to, aby sa dostala na správne miesto a skončila len 122 km nad geostacionárnou dráhou. Ako vysvetlil FCC, likvidácia satelitu v tak nízkej výške sa ukázala ako porušenie licencie na prevádzkovanie zariadenia. 

Pred vypustením akéhokoľvek amerického komunikačného satelitu do nízkozemského priestoru musí jeho vlastník získať povolenie od FCC a časť grantu zahŕňa aj  predloženie plánu na odstránenie neaktívneho zariadenia. Takéto vybavenie ponechané na vlastné prostriedky, môže poškodiť iné aktívne satelity.

Aj vo vesmíre sú potrebné pravidlá

„Keďže satelitné operácie tohto druhu sú čoraz častejšie, musíme zabezpečiť, aby si operátori plnili svoje záväzky,“ povedal Loyaan A. Egal z FCC. 

„Toto je prelomový prípad, ktorý demonštruje autoritu a schopnosť FCC presadzovať predpisy týkajúce sa vesmírneho odpadu,“ dodal.

Ide o precedens, ktorý môžu začať uplatňovať pri ďalších podobných incidentoch. Odpadu vo vesmíre je totiž stále viac.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd