Padli teplotné rekordy a teplému počasiu nie je koniec. Teraz bude ešte teplejšie

Padli teplotné rekordy a teplému počasiu nie je koniec. Teraz bude ešte teplejšie
Peter Minárik

Uplynulé dni boli na našom území také teplé, že boli pokorené na niektorých staniciach denné teplotné rekordy. Napriek prechodnému ochladeniu, ktoré dnes prišlo do niektorých regiónov sa už večer začne opäť výraznejšie otepľovať a čaká nás ešte o čosi teplejšie počasie.

Slovensko zažilo v uplynulých dňoch vlnu mimoriadne teplého počasia. Teplé počasie, ktoré zasiahlo celé naše územie výrazne ovplyvnilo aj situáciu na našich horách a vo vyššie položených obývaných oblastiach, kde sa roztopilo množstvo snehu, ktoré skončilo v našich riekach.

Tie prechodne, najmä na severe stúpli a spôsobili menšie problémy. Oteplenie sa však počas uplynulých hodín zmiernilo a to v dôsledku studeného frontu, ktorý sa nad našim územím rozpadá. Tento studený front prinášal na sever nášho územia v uplynulých hodinách sneženie. Ráno sa zobudili mnohé oblasti predovšetkým v Žilinskom kraji do zasneženého rána. Najviac snehu napadlo na Orave, kde zaznamenali až 10 cm nového snehu.

Sneženie a s ním súvisiace ochladenie však bolo len dočasné a už v nadchádzajúcich hodinách čaká naše územie výrazne otepľovanie. Podľa aktuálnej predpovede sú pred nami ešte teplejšie dni, aké sme na našom území zažívali posledný týždeň, ktorý priniesol dokonca pokorenie teplotných rekordov.

 

Prvé rekordy už padajú

Od konca januára zažívame na našom území rekordne vysoké teploty, ktoré do niektorých oblastí priniesli najteplejšie počasie za uplynulých 70 rokov. Na mnohých staniciach padali denné teplotné rekordy, no od rekordne teplého mesiace sme ešte vzdialený.

Rekordne najteplejší bol rok 2021, kedy sme vo februári zaznamenali teplotu v Hurbanove až cez +20 °C. Uplynulé dni teplota hneď niekoľkokrát atakovala hranicu +15 °C, pričom najteplejšie bolo v utorok, kedy sa teplota dostala na +17,6 °C. Od absolútneho februárového rekordu je táto teplota vzdialená ešte zhruba 3 °C, no nie je vylúčené, že ešte teplejšie bude nasledujúce dni.

Pred nami je ešte teplejšie počasie

Dnešný deň prináša na naše územie zaujímavé počasie. Na vine je rozpadajúci sa studený front, ktorý rozdeľuje našu krajinu na dve polovice. Na severe a východe je aktuálne oblačno so slabými zrážkami a s teplotou maximálne do +5 °C. Úplne iná situácia je na juhu a juhozápade krajiny, kde sa teploty dostávajú nad +10 °C a na juhozápade dokonca k +14 °C.

aktuálne teploty na našom území
aktuálne teploty na našom území, zdroj: infoclimat.fr
 

Toto rozdelenie nášho územia bude len dočasné a už vo večerných hodinách sa zintenzívni do našej oblasti príliv veľmi teplého vzduchu až z oblasti Stredomoria.

zajtra bude na našom území mimoriadne teplo a teploty sa na juhozápade krajiny dostanú až k hodnote okolo +18 °C. Nie je vylúčené, že teploty túto hranicu aj prekonajú. Nezvyčajne vysoké teploty sa na našom území zdržia ešte niekoľko dní. S ochladením treba počítať najskôr až v priebehu budúceho týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd