Peľové alergie sú z roka na rok horšie. Dôvodom je klíma

Peľové alergie sú z roka na rok horšie. Dôvodom je klíma
Dominik Cenkner

Až 40 % populácie je na niečo alergických. Značné percento tvoria aj peľové alergie, ktoré budú stále horšie. Vinníkom je aj klíma.

Odborníci sa zhodujú, že čoraz viac ľudí je alergických na dráždivé látky vo vzduchu, ako sú peľ a plesne, príznaky alergie sú silnejšie a alergické obdobia trvajú dlhšie ako kedykoľvek predtým. Zvyšujúcu sa peľovú záťaž môžete pociťovať aj vtedy, ak netrpíte sennou nádchou, pretože štúdie ukazujú, že peľ narúša imunitný systém, aj keď nezapáli vaše dýchacie cesty.

Vedci tvrdia, že zintenzívnenie sezónnych alergií patrí k prvej vlne očakávaných zdravotných dôsledkov globálneho varovania, spolu s väčším vystavením infekčným chorobám. Nedávne štúdie odhalili, že vegetačné zóny v USA sa s otepľovaním klímy menia, čo umožňuje rastlinám a stromom rozširovať svoje areály.

Zvyšujúce sa teploty tiež umožňujú skoršie a dlhšie kvitnutie rastlín, čím sa predlžuje peľové obdobie. Zvýšený počet zrážok znamená, že rastliny pri kvitnutí uvoľňujú viac peľu, a väčší počet búrok spôsobuje praskanie peľových zŕn, ktoré sú dráždivejšie a zhoršujú príznaky alergie. Meniace sa veterné pomery v niektorých častiach sveta prenášajú peľ aj na väčšie vzdialenosti.

 

„Prinajmenšom v niektorých oblastiach sveta sa peľ šíri vo väčšej miere. A ľudia sú potenciálne vystavení rôznym typom peľu, ktorým predtým neboli,“ povedala Dr. Mary Margaret Johnson, hlavná vedecká pracovníčka Harvard T. H. Chan School of Public Health, ktorá skúma zdravotné účinky klimatických zmien.

Na množstvo peľu vplýva množstvo faktorov

Existujú dôkazy, že nárast oxidu uhličitého v atmosfére zvyšuje aj „silu“ peľu. Výskumníci v Južnej Kórei pestovali duby v špeciálnych komorách, v ktorých mohli kontrolovať množstvo oxidu uhličitého vo vzduchu obklopujúcom rastliny, a upravili úroveň oxidu uhličitého tak, aby zodpovedala predpokladanej koncentrácii v roku 2050.

Stromy boli vysadené v septembri 2009. O osem rokov neskôr zakvitli a vedci zozbierali peľ, ktorý vyprodukovali, a preskúmali ho. „A zistili, že sa vyprodukovalo doslova o miliardy peľových zŕn viac,“ povedal Lewis Ziska, docent environmentálnych zdravotných vied na Mailman School of Public Health na Kolumbijskej univerzite. Zdá sa, že tento peľ je aj alergénnejší.

„Bielkoviny na exíne - vonkajšom obale peľu - tie bielkoviny, ktoré spôsobujú reakciu imunitného systému, sa zvyšujú,“ povedal s tým, že jeho výskumná skupina zaznamenala rovnaký jav u rastlín ambrózie.

Okrem silnejšieho peľu môže byť problémom aj jeho samotné množstvo. Odborníci si myslia, že väčšia expozícia peľu sa rovná väčším možnostiam senzibilizácie, čo sa rovná väčším alergiám.

Jarné alergie začínajú každý rok skôr

Podľa webovej stránky market.us, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, sa celosvetový predaj antihistaminík, liekov na zmiernenie príznakov alergie, v nasledujúcom desaťročí viac ako zdvojnásobí. Pre problémy s alergiou po tomto druhu lieku siaha čoraz viac ľudí.

Doktor Joseph Inglefield III hovorí, že za posledné tri desaťročia zaznamenal, že jarné alergie sa začínajú každý rok skôr. „Je to minimálne o mesiac skôr ako kedysi,“ povedal Inglefield, alergológ, ktorý vlastní spoločnosť Hickory Allergy and Asthma v meste Hickory v Severnej Karolíne.

 

Podľa Inglefielda je to už druhý rok po sebe, keď v tomto regióne veľa prší, ale nie je tam žiadny sneh, čo je klimatický vzorec, ktorý je receptom na vysokú koncentráciu jarného peľu. „Vo februári sme zaznamenali vysoké hodnoty peľu, čo je nezvyčajné,“ povedal.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd