Peru vyhlásilo výnimočný stav kvôli úniku ropy. Na vine je vlna cunami z Tonga

Dominik Cenkner

Vláda v Peru včera vyhlásila 90 dňový stav ekologickej krízy. A to ako následok poškodenia, ktoré spôsobil únik ropy v pobrežnej oblasti, ktorú pre zmenu zasiahla  vlna cunami z vybuchnutej sopky v súostroví Tonga.

Úrady v rámci opatrení plánujú obnovu a vyčistenie postihnutých oblastí. Únik ropy zničil najmenej 21 pláží, pričom zabil desiatky vtákov a ďalších živočíchov.

Do mora tam vytiekla ropa, ktorú vykladali z tankera Mare Doricum, plaviaceho sa pod talianskou vlajkou. Jeho cieľom bola rafinéria La Pampilla v meste Lima.

Po nešťastí peruánsky regulačný úrad Osinergmin v rafinérii dočasne zastavil prevádzku. Vláda zas žiada odškodnenie od španielskej ropnej spoločnosti Repsol, do ktorej rafinérie sa ropa vykladala.

Vláda i ekológovia vinia firmu z neskorej a nedostatočnej reakcie. Spoločnosť Repsol zas tvrdí, že o vlne cunami nebola od miestnych úradov varovaná.

Medzičasom sa prípadom začala zaoberať aj peruánska prokuratúra. Tá zahájila vyšetrovanie ekologickej katastrofy, ktorá je podľa nej jednou z najhorších v Peru za posledné roky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd