Planéta prekonala teplotné rekordy už deviaty mesiac po sebe. Aj február bol najteplejší v histórii

Planéta prekonala teplotné rekordy už deviaty mesiac po sebe. Aj február bol najteplejší v histórii
Dominik Cenkner

Podľa nových údajov programu Európskej únie, Copernicus, bol minulý mesiac najteplejším februárom na našej planéte. Ide tak už o deviaty mesiac v rade, keď padli globálne rekordy.

Podľa zistení programu Copernicus bol február o 1,77 stupňa Celzia teplejší ako priemerný február v predindustriálnom období a zavŕšil najteplejšie 12-mesačné obdobie v zaznamenanej histórii, a to o 1,56 stupňa nad predindustriálnou úrovňou.

Ide o ďalší pochmúrny míľnik klimatických zmien. Dlhodobé dôsledky globálneho otepľovania spôsobeného ľudskou činnosťou sú podporené El Niňom, prirodzeným výkyvom klímy.

„Február sa pripája k dlhej sérii rekordov z posledných mesiacov. Akokoľvek sa to môže zdať pozoruhodné, v skutočnosti to nie je prekvapujúce, keďže neustále otepľovanie klimatického systému nevyhnutne vedie k novým teplotným extrémom,“ uviedol vo vyhlásení Carlo Buontempo, riaditeľ programu Copernicus.

Priemerná globálna teplota vo februári od roku 1940
Priemerná globálna teplota vo februári od roku 1940, Copernicus, CNN

Extrémny február z rôznych pohľadov

Február bol extrémny aj v kontexte mesiacov s bezprecedentnými teplotami. Podľa analýzy boli globálne teploty najmä v prvej polovici mesiaca „výnimočne vysoké“. Štyri po sebe nasledujúce dni, od 8. do 11. februára, boli o 2 stupne teplejšie ako tie isté dni v predindustriálnom období.

 

Obmedzenie globálneho otepľovania výrazne pod 2 stupne bolo ústredným bodom Parížskej dohody, ktorú v roku 2015 podpísali takmer všetky krajiny. Hoci sa vedci oveľa viac zaoberajú dlhodobejším otepľovaním, tieto dočasné porušenia sú jasným a alarmujúcim znakom zrýchľujúceho sa otepľovania.

Teplota globálneho oceánu sa minulý mesiac tiež vymykala rekordným hodnotám, keď dosiahla +21,06 °C. To je podľa údajov programu Copernicus najvyšší priemer za všetky zaznamenané mesiace, čím bol prekonaný predchádzajúci rekord +20,98 stupňa z augusta 2023.

Podľa Briana McNoldyho, vedúceho výskumného pracovníka Rosenstielovej školy na Miami University, odborníci vyjadrili šok z toho, aké horúce boli oceány, najmä severný Atlantik. Ten od 5. marca minulého roka každý deň zaznamenal nový denný teplotný rekord.

„Niekedy boli rekordy prekonané s rezervou, ktorá je prakticky štatisticky nemožná,“ povedal McNoldy.

Rekordne teplé oceány majú významný globálny vplyv. Nielenže je to nebezpečné pre morské živočíchy, ale podnecuje aj extrémne počasie vrátane spaľujúcich vĺn horúčav, intenzívnych zrážok a divokých hurikánov.

Priemerná denná teplota povrchu oceánu za každý rok od roku 1979
Priemerná denná teplota povrchu oceánu za každý rok od roku 1979, Copernicus, CNN

Napĺňajú sa varovania vedcov

Údaje z programu Copernicus „rozprávajú známy príbeh o otepľovaní a zmenách v počasí,“ povedala Hannah Clokeová, klimatologička a profesorka na univerzite v Readingu vo Veľkej Británii. Je to úplne v súlade s tým, čo vedci predpovedali, „keďže skleníkové plyny sa naďalej hromadia v našej riedkej, životodarnej atmosfére“, dodala.

 

Podľa Clokeovej je to ďalší dôkaz toho, že svet musí okamžite radikálne znížiť emisie. Ak sa tieto dôkazy budú ignorovať, pokračuje Clokeová, „generácia našich detí a všetky nasledujúce generácie budú oprávnene ukazovať na ľudí, ktorí žili v roku 2024, a preklínať našu bezohľadnú hlúposť.“

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd