Po 71 rokoch sa „k nám“ vrátila žiarivá kométa známa častými výbuchmi. Vidieť ju aj voľným okom

Po 71 rokoch sa „k nám“ vrátila žiarivá kométa známa častými výbuchmi. Vidieť ju aj voľným okom
Dominik Cenkner

Periodická kométa 12P/Pons-Brooks sa po 71 rokoch opäť vrátila do vnútornej slnečnej sústavy. V nasledujúcich dňoch a týždňoch ju bude vidieť aj voľným okom.

Kométu sa ešte vo štvrtok 15. februára podarilo zachytiť aj českému profesionálnemu astrofotografovi z Fyzikálneho ústavu v Opave, Petrovi Horálkovi.

„Kvôli silnému mesačnému svetlu toho v chvoste veľa nevidieť, no hlavu kométy už ľahko vidno aj malým ďalekohľadom. Lepšia viditeľnosť je ráno, ale po splne budú večerné časy pre pozorovanie oveľa priaznivejšie," informoval ešte vtedy Horálek.

Kométa 12P/Pons-Brooks postupne zvyšuje svoju jasnosť s približovaním sa k Slnku a Zemi. Momentálne vychádza okolo druhej hodiny ráno a zapadá okolo 22.00 h.

 

V prvej polovici marca bude vychádzať dve hodiny pred Slnkom a neskôr už nebude ráno pozorovateľná. Večer však bude aj koncom marca zapadať až tri hodiny po západe Slnka. Vidieť ju preto bude aj voľným okom.

Diabolská kométa

Kométu 12P/Pons-Brooks objavil francúzsky astronóm Jean-Louis Pons 12. júla 1812. Neskôr ju v roku 1883 nezávisle od seba znovu objavil William Robert Brooks. Kométa má obežnú dobu 71 rokov a naposledy sa k Zemi priblížila v roku 1953.

12P/Pons-Brooks je známa svojou nepredvídateľnou jasnosťou. V priebehu histórie bolo zaznamenaných sedem veľkých výbuchov, kedy sa jej jasnosť náhle zvýšila. V súčasnosti má kométa jasnosť okolo 6,5 magnitúdy, avšak očakáva sa, že v priebehu marca a apríla dosiahne až 4,5 magnitúdy. To by znamenalo, že by mohla byť viditeľná aj voľným okom ako slabá hmlovitá škvrnka.

Najlepšie podmienky na pozorovanie kométy 12P/Pons-Brooks budú do druhej polovice apríla. V tomto období sa bude nachádzať na večernej oblohe a bude sa postupne presúvať medzi súhvezdiami Andromedy, Rýb a Barana. Po 18. apríli sa presunie na južnú nebeskú pologuľu a z našich končín už nebude pozorovateľná.

Ak máte záujem o pozorovanie tejto fascinujúcej kométy, odporúčame vám vyhľadať tmavé miesto s voľným výhľadom na západný obzor. Vhodný je ďalekohľad s malým zväčšením, napríklad binokulár.

 

Zaujímavé fakty o kométe 12P/Pons-Brooks

Na záver vám ponúkame ešte niekoľko zaujímavých faktov o tejto kométe:

  • Má priemer jadra asi 30 kilometrov, čo z nej robí jednu z najväčších známych komét.
  • Predpokladá sa, že je materským telesom meteorického roja κ-Drakonidy.
  • V roku 1385 bola pozorovaná v Číne a v Európe.
  • V roku 1910 sa priblížila k Zemi na vzdialenosť len 0,4 astronomických jednotiek.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd