Po búrkach nás čaká ďalšie nepríjemné počasie. Prinesie ho níž RENATA

Peter Minárik

Začiatok týždňa priniesol do Európy prudký zvrat počasia. Na studenom fronte sa vyskytovali intenzívne búrky a dnes nás čaká vplyv ďalšieho studeného frontu, ktorý prinesie ďalšiu vlnu nepríjemného počasia.

Letné počasie na Slovensku počnúc včerajším dňom skončilo a tak skoro sa na naše územie nevráti. Letné počasie, ktoré bolo nezvyčajne teplé ukončili silné búrky, ktoré však našťastie neboli najintenzívnejšie na Slovensku, ako očakávali predpovede, ale nakoniec v susednom Rakúsku, kde sa vyskytovalo intenzívne krupobitie, ktoré prinieslo až 3 cm krúpy.

Pondelok priniesol vlnu búrok do mnohých krajín Európy a to vrátane Slovenska i keď v porovnaní s okolitými krajinami, to zasa také strašné nebolo. Za celý včerajší deň udrelo na našom území niečo cez 1300 bleskov. V okolitých krajinách sa však počty bleskov rátajú na tisícky.

zaznamenané blesky nad našim územím
zaznamenané blesky nad našim územím, zdroj: blesky.bourky.cz

Najintenzívnejšie búrky sa na našom území vyskytli v Podunajskej nížine, kde dorazila silná multicelárna búrka z Rakúska. Na našom území sa však rozpadala. Ďalšie búrky vznikali nad východným Slovenskom.

Studený front s búrkami síce máme za sebou, no dnes nás čaká príchod ďalšieho studeného frontu, ktorý prinesie na Slovensko ďalšiu vlnu nepriaznivého počasia.

 

Počasie pod vplyvom Renaty

Cez Severné more sa smerom nad Pobaltie presúva tlaková níž s menom Renata. Okolo tejto tlakovej níže postupuje ďalší, výrazný studený front, ktorý prinesie vlnu intenzívneho dažďa, no predovšetkým vlnu výrazného ochladenia.

Slovensko dnes nečakajú búrky, ale intenzívny dážď, ktorý bude dlhotrvajúci a lokálne aj výdatnejší. Podľa najnovších predpovedí by na našom území mohlo plošne napršať od 20 do 30 mm zrážok

na našom území dnes naprší od 20 až do 30 mm zrážok
na našom území dnes naprší od 20 až do 30 mm zrážok

Výrazne sa ochladí

To najpodstatnejšie je však avizované ochladenie. Už dnes na našom území naplno pocítime vplyv chladného vzduchu, ktorého príliv sa bude zvýrazňovať. Dnešné maximálne teploty na našom území vystúpia na +6 až +15 °C, čo je v porovnaní so včerajším dňom ochladenie o zhruba 15 °C.

Vplyvom ochladenia sa dnes na hory môžu po dlhšej dobe vrátiť snehové vločky, no ochladenie rozhodne nebude krátkodobé. Predpovede potvrdzujú fakt, že studené počasie by sa malo na našom území udržať minimálne nasledujúce dva týždne. Oteplenie je na programe najskôr v posledné aprílové dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd