Po búrkach udrie v noci Axel. Prinesie silný vietor, dážď a aj snehové vločky

Peter Minárik

Dnešný deň priniesol na naše územie prvé tohtoročné búrky. Búrky obvykle vždy zvyknú prinášať zmenu a vyskytujú sa v turbulentnom počasí. Taká zmena príde aj teraz. Naše územie čaká veľmi silný vietor, zrážky a vrátia sa aj snehové vločky.

V priebehu dnešného dňa postupoval cez naše územie studený front, ktorý priniesol veľmi turbulentné počasie. Vyskytli sa konvektívne zrážky a na postupujúcom studenom fronte sa dokonca vyskytol úkaz, ktorý je bežný najmä počas leta. Išlo o shelf cloud, ktorý sa vyskytuje na čele studeného frontu a obvykle prináša veľmi silný vietor.

Shelf cloud dnes bolo možné pozorovať z viacerých oblastí Slovenska a takýto výrazný býva v zime len málokedy. Dnešné podmienky však boli taktiež nezvyčajné.

na čele frontu sa vyskytol shelf cloud, foto: Lukáš, Soľ
na čele frontu sa vyskytol shelf cloud, foto: Lukáš, Soľ

V uplynulých dňoch do našej oblasti prúdil teplý vzduch od juhozápadu, ktorý sa postaral o najteplejší začiatok roka v histórii meraní. Teplý začiatok tohto roka bol nielen na Slovensku, ale aj v mnohých častiach Európy. Studený front, ktorý postupoval cez naše územie dnes oddeľoval tento teplý vzduch od chladného, ktorý sa natláča od severu.

Práve v dôsledku výrazného teplotného kontrastu sa vyskytol takýto výrazný shelf cloud a dokonca sa na čele studeného frontu vyskytli prvé búrky tohto roka.

Na našom území dnes udrelo celkovo 100 bleskov, pričom takmer všetky boli sústredené do oblasti severného Slovenska, predovšetkým na Oravu. Po dnešných búrkach a prechode studeného frontu nás však opäť čaká turbulentné počasie. Nepriaznivá bude predovšetkým nadchádzajúca noc.

Pozor na silný vietor

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje tlaková níž, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako "Axel". Táto níž už dnes prinášala veľmi veterné počasie do Nemecka, Poľska, či do susedného Česka.

Silný vietor úradoval aj u nás a predovšetkým na horách, kde poryvy vetra prekračovali rýchlosť 120 km/h. Pre silný vietor museli vypnúť lanovky aj v našom najväčšom lyžiarskom stredisku v Jasnej.

V priebehu nadchádzajúcej noci vietor naberie na sile. Pomerne čerstvý vietor by mal fúkať na celom našom území, avšak najsilnejší vietor sa očakáva na horách, kde by poryvy vetra mohli dosiahnuť rýchlosť až okolo 150 km/h.

Ochladí sa a príde aj sneženie

V nadchádzajúcich hodinách sa na našom území ochladí a zajtrajšie teploty v porovnaní s tými dnešnými budú o zhruba 5 °C nižšie. Súčasne, ochladenie spôsobí, že sa na hory vrátia snehové vločky.

Zrážky sa očakávajú predovšetkým na severe a postupne od 600 metrov budú aj vo forme snehu. Ochladenie a silný vietor však budú len dočasnými javmi. Už zajtra sa vietor upokojí a začne sa opäť otepľovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd