Po kalamitnom snežení nás dnes čaká JARNÉ počasie. Hroziť budú aj povodne

Po kalamitnom snežení nás dnes čaká JARNÉ počasie. Hroziť budú aj povodne
Dominik Cenkner

Deň pred Vianocami zasiahlo Slovensko kalamitné sneženie. Aj počas Štedrého dňa bolo množstvo domácností bez elektrickej energie. Prvý sviatok vianočný však prinesie výraznú zmenu počasia v podobe oteplenia.

Počasie u nás bude dnes ovplyvňovať rozsiahla a hlboká tlaková níž nad Nórskym morom a severnou Európou. Práve po jej južnom okraji k nám bude od západu prúdiť vlhký a veľmi teplý vzduch. 

Vianoce Štedrým dňom nekončia, Prvý sviatok vianočný však bude sprevádzať priam typické jarné počasie. Prevládať bude oblačná až zamračená obloha. 

Najmä v Žilinskom a Trenčianskom kraji treba na mnohých miestach počítať s dažďom alebo prehánkami. Vo vysokých polohách bude snežiť. 

Vzhľadom na ročnú dobu bude veľmi teplo. Oproti dlhodobému priemeru bude denná teplota na niektorých miestach vyššia aj o viac ako 10 °C.

Rozdiel dnešnej teploty oproti dlhodobému priemeru, zdroj: meteologix.com
Rozdiel dnešnej teploty oproti dlhodobému priemeru, zdroj: meteologix.com

Jarné teploty i problémy

Ako sme už spomenuli na Slovensko sa doslova dovalí jarné počasie. Maximálne denné teploty dnes vystúpia v rozmedzí od +5 °C do +10 °C. 

V južnej polovici západného a na juhu stredného a východného Slovenska však bude ešte teplejšie. Ortuť v teplomeroch sa tam vyšplhá až do +14 °C.

Fúkať bude prevažne západný vietor s rýchlosťou 3 až 10 m/s. V Popradskej kotline okolo 12 m/s, v nárazoch miestami 15 až 23 m/s.

Pozor si dajte, ak trávite sviatky niekde na chalupe. Na horách nad pásmom lesa sa totiž očakáva búrlivý vietor až silná víchrica.

Kým v sobotu Slovensko zasiahlo kalamitné sneženie, dnes nás čaká príval jari. A to je problém. Rýchlo sa topiaci sneh spolu s ďalšími zrážkami dvíhajú hladiny riek.

Už v nedeľu sa na niektorých miestach v Bratislave vylial Dunaj. Dnes sa k nemu môžu pridať aj ďalšie toky. Viacero z nich už dosiahlo 2. či 3. stupeň povodňovej aktivity. Situáciu preto budeme pozorne sledovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd