Po letných horúčavách opäť zima a sneh: „Vyhriate“ Španielsko zasiahol zriedkavý zimný útok

Po letných horúčavách opäť zima a sneh: „Vyhriate“ Španielsko zasiahol zriedkavý zimný útok
Veronika Salayová

Kým minulý týždeň panovali v Španielsku letné horúčavy s teplotami nad +30 °C, v týchto dňoch ich trápi poriadne ochladenie, a dokonca aj sneženie. Na Pyrenejský polostrov dorazil zriedkavý zimný útok. 

Po horúcom víkende prišla v utorok na Pyrenejský polostrov vlna studeného  a veľmi vlhkého vzduchu. Španielsko a Portugalsko zasiahli výdatné zrážky, pričom lokálne spôsobovali na cestách problémy aj nebezpečné mrznúce zrážky.

V horských oblastiach dokonca napadla výdatná snehová nádielka do 30 cm snehu. Okrem snehu a výdatných zrážok sa objavili aj búrky, najmä pozdĺž brehov.

Do utorkového popoludnia bolo v oboch krajinách neprejazdných celkovo vyše 40 ciest, a to v dôsledku lokálnych povodní, snehu alebo mrznúcich zrážok.

 

Zriedkavá zima na konci marca

Podľa Generálneho riaditeľstva cestnej premávky (DGT) v Španielsku sa najväčšie ťažkosti v tejto krajine vyskytli v dôsledku sneženia v autonómnych oblastiach Kantábria, Madrid, Andalúzia, Kastília a León, Galícia, Aragónsko, Katalánsko a Navarra.

Zriedkavý zimný útok na Pyrenejskom polostrove koncom marca priniesol najmä dopravné ťažkosti v aglomerácii veľkých miest ako Madrid, Zaragoza a Salamanca. V Granade, Huesce a Leride mali kamióny na viacerých cestách zákaz.

Úrady mnohých obcí odporučili vodičom použiť snehové reťaze pre veľkú vrstvu snehu na cestách a miestami aj poľadovicu.

 

V Portugalsku boli dopravné podmienky obzvlášť ťažké v okresoch Guarda a Braganca na severovýchode. Zbelelo sa v okolí mesta Montalegre, neďaleko hraníc so Španielskom, kde sneh výrazne znížil viditeľnosť.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd