Po prechode supercely musela obec vyhlásiť 3. stupeň povodňovej aktivity. Spadlo tam takmer 100 mm zrážok

Po prechode supercely musela obec vyhlásiť 3. stupeň povodňovej aktivity. Spadlo tam takmer 100 mm zrážok
Dominik Cenkner

Za sobotnými búrkami sme museli čakať o niečo dlhšie ako naznačovali predpovede, ale od popoludňajších hodín sa už búrky vyskytujú v početnom množstve. Severovýchod navyše zasiahla supercela, ktorá spôsobila aj škody.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje vlniaci sa studený front. Ten je navyše spojený s tlakovou nížou so stredom v oblasti južného Fínska.

Zrána tak ešte prevládala miestami polojasná obloha, napr. na východe krajiny, postupne však oblakov pribúdalo a od západu sa vyskytovali prehánky či dážď. Popoludní sa začali tvoriť aj búrky. 

Prvé blesky dňa, ak nepočítame nočné búrky, zaznamenali detekcie krátko pred 13:30 h na severovýchode krajiny. Z bunky na slovensko-poľskom pohraničí sa vytvorila supercela. Podľa informácií z radarov, mohli v oblasti pri búrkach padať aj krúpy o priemere aj 5 cm.

Sobotné búrky na Slovensku, zdroj: blesky.bourky.cz
Sobotné búrky na Slovensku, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky priniesli desiatky mm zrážok

Supercela na severovýchode krajiny sa len veľmi pomaly presúvala ďalej na východ. Preto v danej oblasti zaznamenali veľmi vysoké úhrny. 

Obec Regetovka zaznamenala od 14:00 h do 15:00 až 81,4 mm zrážok. V neďalekej obci Cigeľka to bolo síce o niečo menej, ale aj tak tam výdatne napršalo. V priebehu dvoch hodín až 45,4 mm. 

V Zborove museli vyhlásiť 3. stupeň povodňovej aktivity

Keď v oblasti spadne 80 mm zrážok v priebehu jednej hodiny, je takmer isté, že tam došlo k bleskovým záplavám. To je aj prípad obce Zborov.

Starosta tam o 15:15 hodine vyhlásiť 3. SPA. Rozvodnený potok tam zaplavil cesty i dvory niekoľkých domovov.