Po sobotných búrkach musia v Partizánskom vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Búrlivo bude aj v nedeľu

Dominik Cenkner

Sobotné popoludnie prinieslo na naše územie búrky. Aj keď sa s nimi veľmi nepočítalo, nakoniec predsa len nabrali na sile a priniesli tisícky bleskov. Spôsobili aj škody, v Partizánskom vyhlásia mimoriadnu situáciu. Kde všade sa búrky vyskytli a kde s nimi počítať aj v priebehu nedele?

Nad našou oblasťou sa dnes v teplejšom vzduchu udržiava nevýrazné tlakové pole. Nad väčšinou Slovenska prevládala jasná, alebo len málooblačná obloha.

Bolo aj príjemne teplo. V južnejších okresoch stúpala teplota až nad +27 °C. Aj na severe krajiny boli teploty nad +20 °C.

Predpoveď počasia na sobotu sa tak z veľkej časti naplnila. Prekvapili však búrky.

 

Šanca na ich výskyt síce bola, ale malá. Nakoniec sa prvé z nich prihlásili o slovo na severozápade Slovenska. Postupom času však pribúdali ďalšie a ďalšie.

Sobotné popoludnie a večer s búrkami

Juhovýchodne od Trenčína sa po 12:30 h začala tvoriť oblačnosť, ktorá naznačovala možný výskyt búrok. Postupovala na severozápad, ale búrky nepriniesla.

Prvé búrky sa vyskytli po 14:00 h z „novej oblačnosti“, ktorá sa vytvorila len pár kilometrov severne od tej prvej. Z nej bol zaznamenaný prvý bleskový výboj, a to medzi obcami Horná Poruba a Dolná Poruba.

Tieto búrky nabrali na sile a priniesli takmer 60 bleskov. O pár kilometrov južnejšie sa v rovnakom čase sformovala ďalšia oblačnosť, z ktorej sa taktiež vyskytli búrky. Stalo sa tak neďaleko Partizánskeho.

Búrok počas dňa pribúdalo. Vyskytovali sa najmä na rozmedzí stredného a západného Slovenska. Pred 20. hodinou pri nich udrelo vyše 2420 bleskov.

Sumár sobotných búrok pred 20:00 h
Sumár sobotných búrok pred 20:00 h, blitzortung.org

Vyhlásia mimoriadnu situáciu

Prietrž mračien spôsobila v sobotu popoludní v mestskej časti Partizánskeho Návojovce škody na majetku obyvateľov i v dome kultúry. V meste bude v týchto chvíľach zasadať krízový štáb, vyhlásia mimoriadnu situáciu. Pre TASR to uviedol primátor Jozef Božik.

Voda zatopila viacero pivníc a ďalších priestorov. Výšku škody primátor odhadnúť nevedel. Dodal, že škody odstraňujú.

S búrkami treba počítať aj v nedeľu

Kým dnes sa s búrkami veľmi nepočítalo, v priebehu zajtrajšieho dňa už áno. V teplom a vlhšom vzduchu sa bude nad našou oblasťou naďalej udržiavať nevýrazné tlakové pole.

 

Zrána preto bude prevládať jasná až polojasná obloha. V priebehu dňa bude polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Viac prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd