Po výdatných ranných zrážkach sa čaká na prvé búrky. Vzduch je labilný

Peter Minárik

Cez naše územie sa v ranných hodinách presúvala vlna veľmi výdatného dažďa, ktorá zasiahla predovšetkým krajný západ, kde priniesla veľmi vysoké zrážkové úhrny. Na západe sa však po dnešnom lejaku očakávajú aj silnejšie búrky.

V skorých ranných hodinách začal cez naše územie postupovať pás výrazných zrážok na čele frontálneho systému. Išlo o zvyšky veľmi silných búrok z Talianska, ktoré tu včera prinášali rozsiahle povodne.

Toto zrážkové pole, ktoré sa nasunulo nad naše územie nebolo bleskovo aktívne, no intenzita zrážok dosahovala lokálne silu ako pri búrkach. Najviac zrážok spadlo v okresoch Bratislava a Pezinok. V samotnej Bratislave spadlo 22 mm, pričom intenzita dažďa dosahovala aj viac ako 7 mm za hodinu.

Najvyšší zrážkový úhrn eviduje stanica Pernek, kde spadlo 26 mm. 

 



 

Toto zrážkové pole sa teraz presúva cez stredné Slovensko rýchlo k východu. Postupne sa dažďa dočká aj východ, kde je aktuálne ešte aj slnečno.

Medzitým tieto zrážky spôsobili, že na západe máme veľmi vlhký vzduch, ktorý sa začína labilizovať a tento labilný vzduch spôsobí, že už o pár hodín sa na východe Rakúska, na severozápade Maďarska a na juhozápade Slovenska očakávajú veľmi silné búrky. Prvé sa už tvoria pred Viedňou a ide o silnú búrku s krúpami. Sledujte radar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd