Počas búrky na severozápade Slovenska sa vytvorila tromba. Nechýbalo veľa a išlo by o tornádo

Dominik Cenkner

V priebehu dnešného dňa zasiahli územie Slovenska početné búrky. Tie sa vyskytli prakticky na celom území, pričom boli sprevádzané aj nebezpečnými javmi. Nechýbalo veľa k tomu, aby dokonca zosadlo aj tornádo, na severozápade totiž pozorovali meteorologický jav, ktorý sa označuje ako tromba.

Prvé búrky na Slovensku udreli už v skorých ranných hodinách, pričom spôsobovali aj škody. Už dopoludnia bola zaplavená Podhájska a voda na uliciach sa držala aj v Lučenci.

Dialo sa tak preto, že búrky, ktoré sa u nás vyskytovali boli stacionárne a teda na malé územie priniesli značné množstvo zrážok. Tie spôsobovali bleskové povodne.

 

Búrlivo je aj popoludní

Situácia sa neupokojila ani popoludní. Výraznejšie problémy zaznamenal východ krajiny.

Ním prešiel búrkový systém, ktorý sa vytvoril v Maďarsku. Silný vietor pri ňom vyvracal stromy v Košiciach, Prešove i v ich okolí. Následne postúpil ďalej na Poľsko.

Po 19. hodine sa búrky vyskytujú na západe a východe krajiny. Takmer to vyzerá ako zo známeho matematického príkladu - jedny búrky postupujú zo západu na východ a druhé z východu na západ. Ich aktuálnu polohu zobrazuje náš iRadar.

Vytvorila sa aj tromba

V okolí Považskej Bystrice, v smere na Ladce, dnes popoludní pozorovali aj trombu. Ako vidno na zábere nášho čitateľa Martina, nechýbalo veľa a vír by sa dotkol zeme.

Tromba pri Považskej Bystrici
Tromba pri Považskej Bystrici, Martin Šuverík

V takom prípade by sme hovorili o tornáde. To napr. zosadlo v stredu v oblasti obce Kružno, neďaleko Rimavskej Soboty. Čitateľ iMeteo.sk Martin natočil video zachytávajúce vír, ktorý sa dotkol zemského povrchu. Analýza videa a radarových záberov potvrdila, že išlo o tornádo najslabšej kategórie IF0.

Pripomeňme, že tromba je oblak lievikovitého tvaru, ktorý sa vyskytuje pod základňou búrkovej oblačnosti. Oblak je rotujúci, no sám o sebe neškodný.

Situáciu naďalej sledujeme

Všetky dôležité informácie nájdete v našom LIVE textovom prenose.

 

Ten je k dispozícii >>> TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd