Počas búrok sa objavil veľmi vzácny jav – Eliášov oheň. O čo ide?

Veronika Salayová

Vzácny meteorologický jav sa objavil v stredu večer počas búrok v susednom Maďarsku. Zaznamenaný bol na webkamere na veži v obci Győrújbarát na severe krajiny. 

Kamera meteorologickej spoločnosti Idókép zachytila meteorologický jav, ktorý sa len tak často nevidí. Ide o tzv. Eliášov oheň alebo Oheň sv. Eliáša. 

Eliášov oheň je akustický aj optický jav, ktorý je vyvolaný vybitím statickej elektriny pri silných búrkach. K tomuto vzácnemu javu dochádza na vyvýšených miestach, hrotoch, vrcholkov stromov a pod.

Čo je Eliášov oheň?

Podstatou javu je výboj medzi vyčnievajúcimi predmetmi a búrkovými oblakmi. Prejavuje sa modrým svetielkovaním objektov, kde dochádza k vybitiu statickej elektriny. Svetielkovanie zároveň vydáva aj zvuk, podobný bzukotu včiel pri rojení. 

Eliášov oheň sa najčastejšie objavuje počas búrok, ale aj víchric či fujavíc. Je znakom vysokej intenzity elektrického poľa pred búrkou a zároveň znamená varovný signál vysokého nebezpečenstva úderu blesku.

Tento zaujímavý jav je síce krásny, ale aj veľmi nebezpečný zároveň, pretože na toto miesto s veľkou pravdepodobnosťou udrie blesk. V prípade, ak ho spozorujete, je nutné ihneď opustiť tieto miesta. 

Znamenie skazy

Eliášov oheň je možné pozorovať napríklad aj počas sopečnej erupcie, kedy sa veľmi jemné zrnká popolu trú o seba vysokou rýchlosťou. Objaviť sa môže aj na šírom mori.

V minulosti Eliášov oheň varoval námorníkov, že sa blížia do oblasti s búrkou. Námorníci verili, že plamienky sú dobrým znamením. V dejinách však bolo viacero udalostí, keď Eliášov oheň predznamenal skazu.

V dejinách bolo doteraz zaznamenaných viacero udalostí, kedy Eliášov oheň predznamenal skazu a skôr sa teda považuje za znamenie pre blížiacu sa katastrofu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd