Počasie cez víkend prialo tomuto krásnemu úkazu. V Tatrách sa ukázal Brocknerov prízrak

Počasie cez víkend prialo tomuto krásnemu úkazu. V Tatrách sa ukázal Brocknerov prízrak
Veronika Salayová

Vysoké Tatry cez víkend prekvapili a možno aj potešili turistu, ktorému sa zjavil krásny jav − tzv. Brocknerov prízrak, ľudovo nazývaný aj vidmo. Vzniká za špecifických podmienok, no na Kriváni akurát panovali vhodné podmienky pre jeho vznik. 

Sobotná turistika vo Vysokých Tatrách priniesla okrem krásnych výhľadov aj meteorologický úkaz, ktorý vzniká za určitých poveternostných podmienok, najčastejšie vo vyšších nadmorských výškach. Tento vzácny jav sa nazýva Brocknerov prízrak alebo Brockerovo spektrum, ľudovo aj vidmo alebo glória.

Na Slovensku sa ho v sobotu podarilo pekne zachytiť nášmu čitateľovi na Kriváni vo Vysokých Tatrách − práve na vrcholoch hôr ho môžeme vidieť najčastejšie. 

Ako tento zaujímavý jav vzniká? 

Farebná svätožiara, nazývaná aj glória (z ang. glory), vzniká, keď je vzduch plný kvapiek dažďa či hmly a tieto kvapky následne rozptýli svetlo.

Ak na pozorovateľa svieti slnko nízko nad obzorom, jeho tieň sa potom premietne na oblaky alebo hmlu pod ním. 

V diaľke sa tak objaví enormne zväčšený tieň, ktorý niekedy aj naháňa strach. Pozorovateľ pri pohľade na svoj zväčšený tieň s dúhovou svätožiarou okolo hlavy môže nadobudnúť dojem, že ide o akési mystické zjavenie. 

Aj kvôli tomuto dostal pomenovanie „prízrak“. V skutočnosti však nejde o nič iné, ako o vlastný odraz v hmle.

Jeseň praje tomuto javu

Tento jav je najčastejší práve na jeseň, kedy často panuje hmlisté počasie, no objavuje sa aj na jar. Pri troche šťastia sa dá počas jesennej turistiky v horách častejšie pozorovať.

Medzi horolezcami koluje legenda, že ak sa niekomu tento Brockenov prízrak zjaví, znamená to, že ho hory vítajú. Na druhej strane je vidmo podľa niektorých povier aj predzvesťou smrti alebo akési varovanie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd