Počasie chystá príjemnú zmenu. Od zajtra nás čaká konečne vytúžené počasie

Peter Minárik

Počasie prinesie počas tohtoročnej Veľkej noci nezvyčajnú zmenu, ktorá vystrelí teploty nahor. Všetci milovníci veľmi teplého počasia sa môžu tešiť. Pred nami je počasie, aké sme tento rok ešte nemali.

Práve v týchto chvíľach sa nad naše územie dostáva vo veľkom množstve prach až z ďalekej Sahary, čo vo veľkom badať na predmetoch v exteriéri, no podstatné je vedieť, prečo sa tak deje. Je to vplyvom veľmi výrazného, južného prúdenia, ktoré bude mať dopad na počasie na našom území aj v nadchádzajúcich dňoch.

Na počasí dnes nebude badať ešte žiadnu zmenu, ale nasledujúcu noc postúpi cez naše územie teplý front, za ktorým k nám začne od juhu prúdiť mimoriadne teplý vzduch, ktorý na naše územie prinesie nezvyčajnú Veľkú noc.

Po saharskom piesku príde saharský vzduch

Od zajtra sa do Európy otvorí veľmi silné, južné prúdenie, v ktorom sa k nám bude dostávať mimoriadne teplý, pôvodom tropický vzduch.

Po saharskom piesku k nám tak príde ďalšia návšteva od juhu, no tentoraz bude veľmi príjemná. Mimoriadne teplé počasie čaká Taliansko, celý Balkán a takmer celú strednú a východnú Európu.

 

Okrem toho, že nás čaká teplé počasie, tak zároveň budeme pod vplyvom rozsiahlej oblasti tlakovej výše, ktorá na naše územie prinesie slnečné počasie.

Počasie prinesie letné teploty

Už zajtra nás čaká prevažne jasné až polooblačné počasie s maximálnymi dennými teplotami od +17 do +23 °C. To však nebude vrchol.

Veľkonočný víkend, teda sobota a nedeľa prinesie na Slovensku slnečné počasie s minimálnou oblačnosťou a s teplotami, ktoré na viacerých miestach atakujú hranicu +20 °C. Na juhu krajiny by mali teploty atakovať hranicu letného dňa, až +25 °C.

Takéto teploty sú pomerne nezvyčajné a budú atakovať denné rekordy. Nestáva sa totiž často, aby na našom území už v marci prekročila teplota hranicu +25 °C.

 

Historicky najteplejšie bolo v marci v Bratislave, kedy v roku 1980 vystúpila teplota na +27,0 °C. Pokoriť by však mali teploty denné rekordy a dokonca na niektorých staniciach by predsalen mohli padnúť aj staničné, mesačné rekordy.

Tohtoročná Veľká noc tak prinesie nezvyčajne teplé počasie, ktoré by malo vyvrcholiť na Veľkonočný pondelok. Následne by sa malo ochladiť, čo by malo začať možnými búrkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd