Počasie chystá zmenu. Na vysoké teploty zabudnite. Na Slovensko sa už o pár dní vráti ZIMA

Počasie chystá zmenu. Na vysoké teploty zabudnite. Na Slovensko sa už o pár dní vráti ZIMA
Peter Minárik

Tento týždeň prináša na Slovensko veľmi vysoké teploty, ktoré sa dostávajú až nad hranicu +20 °C, čo na súčasnú ročnú dobu nie je bežné. Budúci týždeň nás však čaká prudká zmena. Z teplotného nadpriemeru sa dostaneme do teplotne podpriemerného počasia.

Ak sa už obzeráte po termíne v pneuservise na sezónne prezutie či po letných krátkych veciach v šatníku, tak rovno na to zabudnite. Budúci týždeň sa totiž výrazne ochladí a na Slovensko sa vrátia aj do nižších polôh snehové vločky.

Prvé ochladenie už cez víkend

Zmenu odštartuje studený front, ktorý cez Slovensko postúpi v noci z piatka na sobotu. Prinesie dážď a zmenu prúdenia.

Do našej oblasti sa namiesto teplého vzduchu od juhozápadu dostane chladnejší vzduch od severozápadu, v ktorom sa počas víkendu budú vyskytovať početné prehánky a búrky. S nimi treba počítať aj na našom území, a to najmä na severe a východe.

Teploty by však napriek premenlivému počasiu mali byť počas víkendu ešte príjemné a dostávať sa budú až k hranici +15 °C. Nehrozia nám ani mrazy. To sa však zmení v závere týždňa.

Výraznú rolu v tom bude mať prechod tlakovej níže zo Severného mora nad Baltské more, vďaka čomu začne v noci z nedele na pondelok prúdiť od severu do našej oblasti studený pôvodom arktický vzduch. Studené prúdenie ešte zvýrazní postup ďalšej tlakovej níže zo Stredomoria, cez Balkán do našej oblasti, ktorá naviac prinesie výdatnejšie zrážky a silný vietor.

Budúci týždeň bude zimný

Už v pondelok na našom území zaznamenáme prudký prepad teplôt. Zatiaľ čo v nedeľu teploty vystúpia na +8 až +15 °C, tak v pondelok sa maximálne teploty budú pohybovať už len v intervale od 0 do +7 °C.

V utorok sa ešte o stupeň ochladí a v severných regiónoch celkom s určitosťou treba počítať aj so slabým celodenným mrazom. V noci by malo mrznúť na celom našom území, vrátane nížin, čo predstavuje nebezpečenstvo pre našu vegetáciu, ktorá vďaka teplému počasiu v uplynulých dňoch začala kvitnúť.

Okrem nízkych teplôt, ktoré budú pod hranicou dlhodobého normálu, nás čaká aj silný vietor, ktorý ešte viac zvýrazní pocit chladu.

Aby toho nebolo málo, tak okrem chladného a veterného počasia príde aj sneh. V pondelok bude ešte snežiť od 600 metrov, no v utorok hranica sneženia poklesne na úroveň 400 metrov a prechodne môže poklesnúť ešte aj nižšie.

Pokiaľ ste sa teda tešili, že už bude len teplejšie, tak vás zrejme blížiace sa počasie sklame. Ochladenie by nemalo byť dočasné a vyzerá to tak, že chladnejšie počasie sa udrží. Predpoveď deň po dni až do Veľkej noci si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd