Počasie dnes potrápi takmer celé Slovensko. Problémy bude robiť sneženie i silný vietor

Dominik Cenkner

To, na čo sme čakali v podstate celý tento týždeň, je tu. Práve dnes totiž na naše územie udrie zima so všetkým, čo k nej patrí. A aj keď to nebude v takej miere ako sa pôvodne očakávalo, predsa len počasie narobí problémy.

V priebehu nedele sa tlaková níž presunie z oblasti Talianska cez Balkán nad Ukrajinu. Spolu s tým k nám po jej zadnej strane začne prúdiť od severu studený vzduch. 

Nedeľa tak prinesie oblačné až zamračené počasie. Miestami, najmä na severe a východe územia, treba počítať so snežením alebo snehovými prehánkami. V dopoludňajších hodinách to na juhu stredného a východného Slovenska a na Zemplíne môžu byť zrážky dažďové, resp. dážď so snehom. 

Zrána sa ojedinele môže tvoriť hmla alebo poľadovica. Pri silnom vetre hrozia miestami snehové jazyky a záveje.

Pre takmer celý východ, okrem najvýchodnejších okresov, platí výstraha 2. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi. Na snehové jazyky a záveje pozor aj na ostatnom území, najmä na severe a severozápade územia. 

Pre takmer celé Slovensko platí na nedeľu nejaký druh meteorologickej výstrahy, zdroj: shmu.sk
Pre takmer celé Slovensko platí na nedeľu nejaký druh meteorologickej výstrahy, zdroj: shmu.sk

Nedeľa prinesie aj ochladenie

Maximálna denná teplota sa počas dnešného dňa bude pohybovať v rozmedzí od 0 °C do +5 °C. V Žilinskom kraji, na Horehroní, Spiši a Šariši bude aj chladnejšie. 

Na týchto miestach tam možno počítať s celodenným mrazom. Teploty vystúpia od -4 °C do 0 °C.

Okrem sneženia bude problémy spôsobovať aj vietor. Na juhu stredného Slovenska sa síce očakáva aj slabší vietor, na ostatnom území ale bude fúkať poriadne.

Očakávaný celkový úhrn snehových zrážok od soboty 10. decembra 19:00 h do pondelka 12. decembra 00:00 h, zdroj: meteologix.com
Očakávaný celkový úhrn snehových zrážok od soboty 10. decembra 19:00 h do pondelka 12. decembra 00:00 h, zdroj: meteologix.com

Severozápadný až severný vietor bude dosahovať rýchlosť 5 až 10 m/s, ojedinele okolo 12 m/s. Miestami však v nárazoch dosiahne až okolo 18 m/s, čo je približne 65 km/h. 

Dnešná nedeľa preto bude ako stvorená na zababušenie sa do teplej deky, s teplým čajom v ruke spolu s dobrou knižkou či seriálom. Zima však nepoľaví ani s príchodom nového pracovného týždňa. 

Sneženie síce ustúpi, ale nastúpia mrazy. Napr. v stredu sa denné teploty vyšplhajú do maximálnych +2 °C. V noci budú miestami klesať až k -20 °C. Podrobnejšie vás o tom ešte budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd