Počasie na Slovensku bude nezvyčajné. Pred nami je BABIE LETO

Počasie na Slovensku bude nezvyčajné. Pred nami je BABIE LETO
Peter Minárik

Slovensko čaká babie leto. Po upršanom a chladnom víkende sa počasie začne výrazne zlepšovať a teploty začnú prudko stúpať nahor. Posledné septembrové dni prinesú na naše územie nezvyčajne teplé a slnečné počasie.

Počasie na Slovensku prinesie výrazný obrat. Víkend na naše územie priniesol vlnu výdatných zrážok a na východe sa vyskytli aj pomerne intenzívne búrky.

Okrem upršaného počasia sme na našom území zažívali aj pomerne chladné dni a to predovšetkým v nedeľu, kedy sa maximálne denné teploty pohybovali len okolo hodnoty +5 °C, čo je na súčasnú ročnú dobu výrazne pod hranicou dlhodobého normálu.

Za chladné a upršané počasie mohol studený front, ktorý sa nad našou oblasťou vlnil. Teraz nás čaká oveľa príjemnejšia stránka počasia a počasie prinesie prudký obrat.

Nastupuje Babie leto

Za studeným frontom, sa do našej oblasti rozširuje výbežok tlakovej výše od severu. Stred tejto tlakovej výše sa pomerne rýchlo presunie cez Poľsko nad východnú Európu, čím sa rýchlo dostaneme na jej zadnú stranu.

Vďaka tomu začne do našej oblasti od juhu až juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch od juhu, ktorý vráti teploty na letné hodnoty, ktoré v aktuálnom ročnom období nie sú bežné.

Pod pojmom babie leto rozumieme obdobie suchého, málo veterného a cez deň teplého počasia, ktoré sa v Európe vyskytuje v septembri a v októbri. Príčinou je častý výskyt rozsiahlej a z časového hľadiska stabilnej tlakovej výše nad Európou v tomto období.

Babie leto by malo vydržať minimálne do víkendu, kedy sa očakáva prechod studeného frontu.

Bude veľmi teplo a slnečno

Nasledujúci týždeň prinesie na naše územie jasné až polooblačné počasie bez zrážok. Ráno treba počítať s výskytom hmiel alebo nízkej oblačnosti.

Pri slnečnom počasí budú teploty stúpať pomerne prudko nahor. Maximálne denné teploty by sa v nadchádzajúcich dňoch mali pohybovať v intervale od +22 do +28 °C, čo nie je na súčasnú ročnú dobu bežné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd