Počasie na Slovensku je veľmi nepriaznivé. Láme stromy a ničí majetok. Môžu za to nezvyčajné podmienky

Počasie na Slovensku je veľmi nepriaznivé. Láme stromy a ničí majetok. Môžu za to nezvyčajné podmienky
Peter Minárik

Počasie na našom území prináša nielen nízke teploty, ale aj veľmi silný vietor, ktorý spôsobuje dokonca materiálne škody. Najnebezpečnejšie počasie aktuálne panuje na východnom Slovensku, kde sa počasie upokojí až počas dnešného dňa.

Zmena počasia, ktorá s príchodom nedele prišla na naše územie ovplyvňuje stále vo výraznej miere počasie u nás a situácia sa bude pomaly stabilizovať až počas dnešného dňa. Zatiaľ čo v nedeľu komplikovalo počasie sneženie a mrznúce zrážky, teraz sa k slovu dostávajú čoraz klesajúce teploty a veľmi silný vietor.

Denné teploty sa už včera len v niektorých oblastiach dostali nad bod mrazu a na severe išli maximálne na -9 °C. V týchto chvíľach zažívame vôbec najchladnejšie hodiny, kedy teploty v dolinách a v kotlinách začínajú klesať pod -15 °C a o moc teplejšie nebude ani počas dňa.

Problémom je najmä vietor

Čo nás však včera trápilo najviac, a dnes ešte bude doznievať, je silný vietor, ktorý je v niektorých oblastiach taký silný, že spôsobuje aj materiálne škody. Vietor je však silný len lokálne a to vďaka vhodným orografickým podmienkam.

Arktická vzduchová hmota, ktorá sa nad naše územie nasúva je totiž ťažká a má problém prekonávať naše hory. Preto napríklad v Banskobystrickom kraji je stále najteplejšie, keďže tu sa studený vzduch dostáva len pomaly. Keďže studený vzduch nedokáže pretiecť cez naše hory, tak ich obteká. Toto obtekanie je najvýraznejšie na západe Slovenska, kde sa studený vzduch cez Záhorie dostáva smerom nad Podunajskú nížinu a na východe sa studený vzduch do Východoslovenskej nížiny dostáva cez pomerne úzky koridor Košickej kotliny.

V dôsledku takýchto úzkych koridorov je nútený vzduch zrýchľovať, čo sa práve prejavuje na silnom vetre, práve v okolí Košíc a vo Východoslovenskej nížine.

Vietor vyvracia stromy a spôsobuje škody

Najsilnejší vietor je zaznamenávaný v oblasti mesta Košice a v okresoch Košice-okolie, Michalovce a Trebišov, kde poryvy vetra dosahujú rýchlosť až okolo 100 km/h.

Silný vietor na východe Slovenska už vyvrátil niekoľko stromov. Hasiči evidujú viac ako 40 výjazdov predovšetkým k popadaným stromom a konárom. Problémy spôsobuje silný vietor aj energetikom. Bez dodávok elektrickej energie evidovala Východoslovenská distribučná chvíľami viac ako 20 000 odberných miest. Aktuálny počas miest klesol pod 2 000 a situácia by sa mala zlepšovať.

Silný vietor okrem vyvrátených stromov spôsoboval v metropole východu aj ďalšie komplikácie, napríklad na výpadkoch svetelnej signalizácie, či na prevrátených, či lokálne “odfúknutých“ kontajneroch. 

Situácia by sa na východe Slovenska mala upokojovať dnes dopoludnia. Popoludní sa už očakáva len slabší vietor a v nadchádzajúcich dňoch nás taktiež čaká pokojnejšie počasie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd