Počasie na Slovensku sa výrazne zmení. Čaká nás ochladenie, hranica sneženia začne klesať

Dominik Cenkner

Kým pred rokom v takomto čase už padali tridsiatky, tento rok je máj na Slovensku výrazne chladnejší. A bude ešte chladnejšie.

V kalendári si od dnešného dňa pripomíname troch zmrznutých - Pankráca, Serváca a Bonifáca. Pocítili sme to najmä na nočných teplotách, ktoré v uplynulé dni klesali aj pod bod mrazu. Nasledujúce dni však bude chladnejšie aj počas dňa. 

Piatkové počasie bude na Slovensku ovplyvňovať zvlnené frontálne rozhranie. To do našej oblasti postúpi od juhu až juhozápadu a bude spojené s tlakovou nížou so stredom nad severným Talianskom. 

Piatok teda prinesie oblačné až zamračené počasie. Zrána na severe a východe bude oblačnosti aj menej. Na väčšine územia, okrem severu a východu, treba počítať s prehánkami či dažďom. V polohách nad 1800 metrov bude snežiť.

Čaká nás ochladenie a potrápi nás aj vietor

Kým štvrtkové maximá sa ešte šplhali k +23 °C, dnes už tak teplo nebude. Maximálna denná teplota sa v piatok očakáva na úrovni od +11 °C do +16 °C.

Teplejšie bude len na Zemplíne, Šariši a Above. Tam teploty vystúpia od +16 °C do +21 °C.

Do toho bude fúkať prevažne východný až juhovýchodný vietor s rýchlosťou 3 až 9 m/s. Na juhozápade môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť do 14 m/s, čo je približne 50 km/h.

Sobotné teploty budú aj 10 stupňov pod dlhodobým priemerom

Kým počas piatka aspoň miestami teploty vystúpia nad +20 °C, v sobotu sa ochladí ešte viac. Maximálne denné teploty vystúpia len do +17 °C. 

Poklesne aj hranica sneženia. Snežiť bude od nadmorskej výšky 1600 metrov. Naďalej pritom bude prevládať oblačná až zamračená obloha s prehánkami či občasným dažďom. 

Na tohtoročné tridsiatky si tak ešte počkáme. Naša dlhodobá predpoveď počasia naznačuje, že sa ich nedočkáme ani uprostred tretej májovej dekády.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd