Počasie na Vianoce sa zmenilo. Najskôr síce napadne sneh, ale potom príde vianočné oteplenie

Počasie na Vianoce sa zmenilo. Najskôr síce napadne sneh, ale potom príde vianočné oteplenie
Peter Minárik

Počasie na Vianoce sa v uplynulých hodinách zmenilo a už začína byť takmer isté, že aj tento rok zažijeme vianočné oteplenie. Situácia definitívna ešte síce nie je, ale už to tak vyzerá, že predsalen súboj medzi teplým a studeným vzduchom vyhrá ten teplý. Toto nás totiž čaká.

Európu, vrátane Slovenska čaká v nadchádzajúcich dňoch veľmi nepriaznivé, môžeme povedať až extrémne počasie. Udeje sa totiž to, že nad východným Atlantikom sa bude nachádzať rozsiahla tlaková výš, zatiaľ čo cez Škandináviu bude postupne nad Pobaltie pomerne hlboká tlaková níž, čím sa vytvorí výrazný tlakový gradient.

Zároveň sa cez našu oblasť bude tiahnuť teplotné rozhranie, ktoré bude oddeľovať teplý vzduch od studeného. V prvej vianočnej vyhliadke sme upozorňovali, že práve na Vianoce bude prebiehať súboj medzi teplým a studeným vzduchom. Štedrý deň mal byť teplý a ochladenie malo prísť až na 1. sviatok vianočný, no aktuálne to vyzerá tak, že teplý vzduch sa presadí a na Vianoce sa jeho príliv ešte zvýrazní, čo môže priniesť veľmi vysoké teploty počas Vianoc.

Najskôr ochladenie a silný vietor

Po pokojných dňoch, ktoré panovali na našom území sa bude počasie v nadchádzajúcich hodinách výrazne zhoršovať. Na vine je presúvajúca sa hlboká tlaková níž, ktorej nemeckí meteorológovia dali meno Zoltan.

Tá sa bude presúvať cez Škandináviu nad Pobaltie. Tým, že bude hlboká, pričom tlak v jej strede môže poklesnúť pod 960 hPa, tak hrozí veľmi silný vietor.

Ten už v stredu začne úradovať na Britských ostrovoch a počas štvrtka prinesie veľmi silný vietor aj do strednej Európy. Vietor bude taký silný, že môže páchať aj škody.

Na Slovensku začne vietor fúkať už vo štvrtok, no zatiaľ výraznejšie problémy nespôsobí a to prinesie skôr intenzívne sneženie, ktoré zasiahne niektoré oblasti stredného Slovenska, kde môže napadnúť aj viac ako 20 cm čerstvého snehu. V chladnom vzduchu budeme aj v piatok, ale bude silnieť vietor.

Počasie na Vianoce bude teplé

V piatok a v sobotu to tak môže na našom území vyzerať prechodne aj zimne. V piatok rátajte so snehovými prehánkami a v sobotu môže aj snežiť. Sneženie a chladnejšie počasie však nevydrží dlho a začne sa otepľovať.

Výraznejšie oteplenie zažijeme práve na Štedrý deň. Hneď ráno by mala od západu cez naše územie postupovať frontálna vlna, ktorá prinesie na naše územie sneženie. Snežiť by malo aj v nižších polohách. Pršať by malo spočiatku len pod 300 metrov, no počas dňa sa začne od západu zintenzívňovať príliv teplého vzduchu a hranica sneženia bude stúpať až nad 1000 m n.m. Na Štedrý deň by malo byť oblačno a veľmi upršano. Denné teploty sa budú pohybovať od +2 do +9 °C.

Na 1. sviatok vianočný to pôvodne vyzeralo na ochladenie, ale všetko to závisí od konečnej polohy teplotného rozhrania, ktoré by nakoniec malo prechádzať cez Poľsko. Slovensko by tak malo byť v jeho teplom sektore a príliv teplého vzduchu bude poriadne intenzívny.

Počasie na Prvý sviatok vianočný sľubuje opäť oblačné a upršané počasie. Snežiť bude len vysoko na horách. Teploty nebudú rozhodne vianočné a ani zimné. Maximálne teploty vystúpia na +4 až +14 °C, čo sú na aktuálnu ročnú dobu nezvyčajne vysoké teploty.

Aj 2. sviatok vianočný bude prevažne oblačný a upršaný, no teploty sa dostanú už len do +9 °C.

Tento rok tak prinesie zrejme výrazné vianočné oteplenie. Ochladzovať by sa podľa aktuálnej vyhliadky malo až po Vianociach. Vyhliadku nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd