Počasie rozdelilo krajinu na dve polovice. Na juhu a východne prevládajú tropické horúčavy. Západ a stred zasiahli silné búrky

Zuzana Macháčová

Počasie rozdelilo Rumunsko. Južné a východné regióny zasiahla vlna horúčav, počas ktorej pocitová teplota prekročila +45 °C. Na druhej strane na západe a v strede zúrili mimoriadne silné búrky. Mnohé mestá sú pod vodou.

Južné a východné oblasti Rumunska od štvrtka čelia prvej tohtoročnej vlne horúčav. Teplomery v tieni ukazujú okolo +37 °C až +38 °C. Pocitová teplota sa pohybuje okolo +45 °C.

Horúčavy najviac pociťujú mestá plné betónu s príliš malým množstvom zelene. „Asfalt je teraz ako horúca doska. Lekári nám radia, aby sme zostali doma, a ak je potrebné vyjsť von, aby sme si prikryli hlavu a použili vlhké obklady na ochladenie tela," rozprávala žena, ktorá zažíva tropické počasie.

Aj turistov z Mexika, ktorí navštívili mesto Temešvár, prekvapilo teplo, ktoré tam aktuálne prevláda. „Precestovala som celú Európu a zažila som rôzne teploty. V Temešvári je príliš horúco," povedala žena, ktorá práve pricestovala do Rumunska z Mexika.

Na západe a strede vyčíňa nepriaznivé počasie

Medzitým ostatné časti Rumunska - západ a stred - zažívajú od soboty silné búrky a lejaky. Vo večerných hodinách boli v týchto častiach krajiny vyhlásené výstrahy najvyššieho stupňa.

V meste Hunedoara dažďová voda zaplavila približne 170 domácností a vynútila si evakuáciu viac ako 20 ľudí.

V okrese Alba musela zasahovať polícia, pretože skupina turistov nebola schopná sama zostúpiť z hôr kvôli rýchlo tečúcim potokom.

Následky záplav sú najviditeľnejšie v obci Govajdie v okrese Hunedoara. Voda zasiahla mnohé dvory a zničila desiatky ciest. Hasiči museli viackrát pomáhať obyvateľom pri evakuácii. Museli ich napríklad vyťahovať zo zaplaveného bytu cez okno.

Zdroj: ENEX
Zdroj: ENEX

Na niektorých miestach museli byť cesty uzavreté. Tak to bolo okrem iného v obci Scarisoara a v okresoch Braşov alebo Temesz.

Aj tam voda zaplavila dvory, pivnice a bytové domy. Cesty tam navyše zatarasili stromy. V jednom regióne jeden zo stromov prepadol cez plot a zasiahol plynové potrubie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd