Počasie sa dnes bude meniť tak prudko, že vás z toho môže BOLIEŤ HLAVA

Počasie sa dnes bude meniť tak prudko, že vás z toho môže BOLIEŤ HLAVA
Peter Minárik

Počasie prináša zmenu a začína sa vracať zasa do zimného charakteru. Dnešný deň bude v znamení zmeny, smerom k lepšiemu a stabilnejšiemu počasiu. Táto zmena však môže byť pre mnohých aj bolestivá.

V uplynulých hodinách sme zažili prudké zmeny počasia. Najskôr sa výrazne oteplilo a pršalo, no počas noci sa začalo od severozápadu zasa ochladzovať a počasie sa vracia nazad do svojho zimného charakteru.

Zmena, ktorá však teraz prichádza aj na naše územie je v porovnaní so včerajším dňom veľmi výrazná a to až tak, že meteosenzitívni ľudia to dnes budú pociťovať predovšetkým na bolesti hlavy.

Bolesť vyvolá zmena atmosferického tlaku

Meteosenzitívni ľudia to poznajú celkom dobre. Ak sa blíži nepriaznivé počasie, ktoré so sebou obvykle prináša aj pokles tlaku, tak mnohých začnú bolieť kĺby, či hlava. Atmosferický tlak, totiž ovplyvňuje naše každodenné životy a má vplyv aj na zdravie ľudí. 

Najskôr je dôležité porozumieť, čo je atmosferický tlak. Ide o tlak, ktorý vyvíja atmosféra našej planéty, alebo ak chcete vzduch, na všetko pod ním, vrátane povrchu Zeme a ľudských tiel. Tento tlak sa mení v závislosti od počasia a nadmorskej výšky. Vzostup atmosferického tlaku je často spojený s jasným, slnečným počasím, zatiaľ čo pokles tlaku nastáva predovšetkým počas búrok a daždivého počasia.

Bolesť hlavy spôsobená zmenami atmosferického tlaku je známa ako "migréna spôsobená počasím" alebo "barometrická migréna". Vysvetlenie spočíva v tom, ako náš mozog reaguje na zmeny tlaku. Atmosferický tlak vplýva hneď na niekoľko aspektov:

  • Vzostup atmosferického tlaku môže spôsobiť rozšírenie alebo zúženie krvných ciev v hlave.
  • Tlakové zmeny môžu tiež ovplyvniť uvoľňovanie rôznych chemických látok v mozgu, vrátane neurotransmiterov, ktoré môžu vyvolať bolesť hlavy.
  • Zmeny v atmosferickom tlaku môžu ovplyvniť prínosové dutiny, spôsobiť ich opuchnutie alebo zúženie, čo vedie k bolestiam hlavy z tlaku, najmä v oblasti čela a očí.

Nie všetci ľudia sú na zmeny atmosferického tlaku rovnako citliví. No ak práve vy ste na zmenu tlaku citliví, tak v dnešný deň si radšej so sebou zoberte tabletku na bolesť.

Tlak bude prudko stúpať

Ešte včera totiž počasie ovplyvňovala brázda nižšieho tlaku s tlakom okolo 995 hPa. Dnes však nad Nemeckom začína mohutnieť tlaková výš, v ktorej strede dosahuje tlak 1030 hPa a výbežok tejto tlakovej výše sa začne dopoludnia natláčať aj nad Slovensko.

Tlak stúpa na našom území už od včerajšieho večera a bude stúpať až do nedele. Dnes sa napríklad v Bratislave dostane z 1000 hPa na 1025 hPa, čo je výrazný vzostup a podobne to bude aj na zvyšku územia, kde tlak stúpne o 20 až 30 hPa.

Takýto výrazný vzostup tlaku spôsobí spomínané bolesti hlavy. Tlak sa na našom území stabilizuje až v sobotu počas dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd