Počasie sa dnes vráti o dva mesiaca späť. Z leta sa dostaneme postupne do zimy

Peter Minárik

Cez naše územie začal postupovať studený front, ktorý dnes prinesie dážď, no dopad na počasie bude mať počas niekoľkých nasledujúcich dní. Z leta sa počasie dostane do zimného nádychu.

Ak ste si už zvykli na teplé a slnečné počasie, tak je čas, aby ste si odvykli. Uplynulé týždne sme zažívali teplotne nadpriemerné počasie, no to teraz skončilo. Dnešný deň sa bude niesť v znamení prechodu studeného frontu, ktorý prinesie zrážky.

To najdôležitejšie je však ochladenie. Už dnes sa teploty oproti včerajším prudko prepadnú a teploty budú aj o 15 °C nižšie.

Začína chladné počasie

Za studeným frontom sa do Európy od severu natláča chladná, vzduchová hmota, ktorá má arktický pôvod. Studený vzduch pocítime už na dnešných teplotách.

 

Tie sa v najchladnejších lokalitách Slovenska budú pohybovať len od +6 do +10 °C a v najteplejších lokalitách od +11 do +16 °C. Oproti včerajšiemu dňu sa tak ochladí až o 15 °C.

Na pocit však môže byť ešte chladnejšie a to vplyvom severozápadného vetra.

Pridajú sa mrazy aj sneh

Chladné počasie dnes začne a podľa aktuálnych predpovedí by sa toto chladné počasie malo v našej oblasti udržiavať aj nasledujúce dni, no zrejme až do konca mesiaca.

Príliv chladného vzduchu sa v druhej polovici tohto týždňa ešte zintenzívni, čo prinesie pokles hranice sneženia. Snehové vločky sa už v stredu môžu objaviť na horách a vo štvrtok by mala poklesnúť hranica sneženia dokonca len na 600 m n.n.

 

Ochladenie však bude natoľko výrazné, že spolu s poklesom hranice sneženia sa na naše územie vrátia aj mrazy. Od štvrtka budú mrazy na každodennom poriadku a to dokonca postupne aj v nižších polohách. Ovocinári a poľnohospodári sa tak musia pripraviť.

Pred nami je teda chladnejšie počasie, ktoré sa vráti z letného charakteru zhruba o dva mesiace nazad. Priemerná teplota bude porovnateľná s teplotou, ktorú zažívame v prvej polovici marca. Teploty sa tak z dlhodobého nadpriemeru dostanú pod hranicu dlhodobého priemeru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd