Počasie sa o chvíľu zmení. BÚRKY hrozia vo dvoch vlnách. Kedy s nimi počítať?

Peter Minárik

Po veľmi teplej nedeli sa počasie už v nadchádzajúcich hodinách veľmi výrazne zmení. Studený front sa blíži k nášmu územiu a prinesie búrky v potencionálnych dvoch vlnách. Po nich bude nasledovať veľmi výrazné ochladenie.

Dnešný deň priniesol do našej oblasti mimoriadne teplé počasie. Cez Európu totiž postupuje studený front a pred ním do našej oblasti vrcholil od juhu príliv veľmi teplého vzduchu. Vďaka tomu sa dnešné teploty dostali na našom území až k hodnote +29 °C.

V okolitých krajinách však bolo ešte teplejšie. V Rakúsku dokonca namerali neuveriteľných +31,7 °C, pričom v Štajersku padol aj mesačný rekord, ktorý dodnes držal 24. apríl v roku 1968.

Zmena počasia sa však už blíži a vidieť to bolo aj na dnešnej situácii v Poľsku. Južnou časťou Poľska sa dnes hnali silnejšie búrky, ktoré boli sprevádzané vetrom a silným lejakom. Búrky sa vyskytujú aj aktuálne.

Prvé prehánky sa už tvoria

Aktuálne sa v oblasti severného Slovenska tvorí kopovitá oblačnosť, ktorá na Oravu prináša prvé predfrontálne prehánky. Na juhu Poľska je situácia ešte o čosi zaujímavejšia. Tu sa dokonca tvoria predfrontálne búrky.

 

Počas nasledujúcej noci by sa mali na slovensko-poľskom pohraničí tvoriť ďalšie prehánky a potencionálne búrky. Tie by však silné byť nemali. Iné to však začne byť v ranných hodinách, kedy Slovensko môže zasiahnuť prvá a počas pondelkového popoludnia druhá vlna búrok. Čo nás čaká?

Dve vlny búrok

Už v skorých ranných hodinách sa studený front bude nachádzať nad Českom a nad Poľskom. Tesne pred ním sa budú tvoriť prehánky a búrky. Numerické modely simulujú, že už okolo 7:00 sa na spojnici Jihlava-Olomouc-Ostrava začnú tvoriť prvé búrky.

 

Tie sa budú pohybovať smerom k nášmu územiu a na Slovensku sa prvé prehánky očakávajú okolo 10:00. S pribúdajúcimi hodinami však bude klesať riziko búrok. Nemožno však vylúčiť, že ešte do pondelkového poludnia sa prvé slabšie búrky objavia na severe krajiny.

Medzičasom začnú slnečné lúče opäť rozpaľovať zvyšok Slovenska a teploty by mohli prekročiť hranicu +25 °C. Vzduchová hmota sa začne labilizovať a všetko sa začne pripravovať pre druhú vlnu búrok. Tie by už mali byť oveľa intenzívnejšie.

 

Prehánky a búrky sa už okolo 13:00 začnú vytvárať v oblasti rakúsko-českého pohraničia a postupovať budú smerom k východu nad naše územie.

Predbežne po 15:00 sa očakáva, že sformovaná línia búrok a dažďa začne postupovať z Rakúska nad západné Slovensko. Pri prípadných búrkach treba počítať so silnejším vetrom.

Pred nami sú posledné pokojné a teplé hodiny. V pondelok popoludní dôjde k zvratu, ktorý odštartuje chladné obdobie. Vývoj na ďalšie dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd