Počasie sa teraz výrazne zhorší. Toto sa mnohým nebude páčiť

Počasie sa teraz výrazne zhorší. Toto sa mnohým nebude páčiť
Peter Minárik

Počasie aktuálne prináša na naše územie zmenu, ktorá sa viacerým páčiť nebude. Nielenže sa totiž ochladí, ale sa aj rozfúka a počasie prinesie mimoriadne nepriaznivé počasie. Výraznejšie sa začne ochladzovať počas dnešného dňa.

Slovensko od dnes čaká výrazná zmena, ktorá dorazila už v uplynulých hodinách na sever Slovenska, kde sa postupne kvapalné zrážky zmenili na snehové. Už do polnoci sa rozsnežilo na Orave, na Kysuciach a na Spiši, a v ranných hodinách sa pridal Spiš, severovýchod a postupne severozápad.

Hranica sneženia ďalej klesá spolu s tým, ako sa nad naše územie nasúva chladný vzduch. Ten nateká nad Záhorie a nad krajný západ, ale aj nad Považie, či celé severné Slovensko.

Dnes nás aj naďalej čakajú zrážky, ktoré budú na severozápade, severe a na krajnom západe snehové, no intenzita sneženia začne na našom území počas dňa klesať.

Počasie prinesie prudké ochladenie

Do Európy sa v nočných hodinách začala nasúvať veľmi studená, pôvodom arktická vzduchová hmota, ktorá sa už niekoľko uplynulých dní kumulovala v severnej Európe, kde do Škandinávie prinášala rekordné teploty, ktoré klesali až pod -40 °C. Táto studená vzduchová hmota sa teraz rozširuje nad náš kontinent.

nad náš kontinent sa natláča chladný vzduch
nad náš kontinent sa natláča chladný vzduch

V nadchádzajúcich hodinách sa treba pripraviť na prudké ochladzovanie. Už dnešné teploty budú nízke. Dnešné teploty budú v niečom zvláštne. Obvykle platí, že popoludní dosahujú teploty najvyššie hodnoty. Dnes to však bude iné. Popoludní budú na celom území nižšie teploty, ako dnes ráno.

Zajtrajší deň už bude mimoriadne chladný a mrazivý takmer na celom území. Len v niektorých oblastiach ešte môžu teploty vystúpiť nad nulu a to len v oblasti Banskobystrického kraja. Na väčšine územia čakajte celodenný mráz a na severe dokonca nemusia teploty vystúpiť nad -10 °C.

pondelok prinesie veľmi nízke pocitové teploty
pondelok prinesie veľmi nízke pocitové teploty

Nepríjemný vietor, prinesie výrazný pocit chladu

Aby toho nebolo málo, okrem nízkych teplôt nás čaká aj silný, severný až severovýchodný vietor. Ten by mohol v oblasti horských oblastí spôsobovať tvorbu snehových jazykov a závejov, no nebezpečnejšia bude pocitová teplota.

Vplyvom nízkych teplôt a silného vetra, hrozia najmä na západe, severe a východe extrémne nízke pocitové teploty, ktoré môžu klesať k -20 °C.

Silný vietor, tak môže spôsobovať omrzliny a chôdza vonku bude najmä zajtra veľmi nepríjemná, takže sa veľmi dobre oblečte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd