Počasie sa v stredu pokazí. Okrem dažďa hrozia aj búrky, pozrite si kde

Ľubomír Franko

V priebehu noci sa na mnohých miestach severozápadného a severného Slovenska rozpršalo. Dôvodom je výšková tlaková níž, ktorá sa presúva cez Poľsko ďalej nad Česko. Okrem dažďa sa dnes môžu ojedinele vyskytnúť aj búrky.

V priebehu utorka sa v oblasti severného Poľska prehĺbila výšková tlaková níž, ktorá začala postupovať ďalej na juhozápad. V tomto netradičnom smere pokračovala aj počas noci a v stredu ráno sa nachádza už nad juhozápade Poľska. Jej stred sa postupne presunie nad severozápadné Česko a východné Nemecko, čo má vplyv aj na počasie u nás.

Počas noci k nám dorazil nevýrazný studený front, spojený s touto tlakovou nížou. Ten priniesol prehánky a dážď, ktoré zasiahli najmä Žilinský a Trenčiansky kraj.

Presun tlakovej níže ponad Česko nad Nemecko, zdroj: iRadar
Presun tlakovej níže ponad Česko nad Nemecko, zdroj: iRadar

Zrážky nie sú výdatné, no hrozia aj búrky

Zrážky spojené so spomínaným frontom nie sú výdatné. Od polnoci do 10:00 hod. napršalo najviac na Záhorí (Moravský Svätý Ján - 2,2 mm) a na severovýchodnom návetrí Tatier (Tatranská Javorina - 3,8 mm).

V priebehu dňa budú zrážky trvalého charakteru ustávať a oblačnosť sa roztrhá. V mierne labilnom prostredí sa však môžu tvoriť prehánky a búrky.

Búrky a prehánky hrozia predovšetkým v hornatých oblastiach na severozápadnom a strednom Slovensku. Tvoriť sa začnú popoludní a ich pohyb bude len veľmi pomalý.

Z tohto dôvodu môžeme na niektorých miestach zaznamenať vyššie úhrny zrážok. Podľa posledných odhadov modelov môže pri búrkach napršať do 20 mm.

 
Očakávané zrážky na Slovensku a v Česku, zdroj: iMeteo
Očakávané zrážky na Slovensku a v Česku, zdroj: iMeteo

Viac zrážok sa očakáva na severe Rakúska, juhovýchode Nemecka a juhozápade Česka. V týchto oblastiach bude pršať plošnejšie a ojedinele tam spadne viac ako 20 mm.

Ďalšie prehánky a búrky nás čakajú v priebehu štvrtka. Vyskytnúť sa môžu opäť najmä na strednom Slovensku, no slnečných lúčov už bude ďaleko viac ako v stredu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd