Počasie sa začína ešte viac zhoršovať. V Tatrách majú FUJAVICU

Peter Minárik

Na našom území sa začalo počas noci zhoršovať počasie, čo súvisí so silnejúcim, severozápadným prúdením, ktoré na Slovensko aktuálne prináša veľmi silný vietor, ale aj sneženie. So zhoršením počasia treba počítať aj v nadchádzajúcich minútach.

V nočných hodinách postúpil cez naše územie studený front, za ktorým sme sa dostali do chladného a silného, severozápadného prúdenia. Aktuálne sa nachádzame medzi tlakovou výšou, ktorá má svoj stred nad južným Nemeckom a tlakovou výšou, ktorá sa vyplňuje nad Pobaltím.

Silné, severozápadné prúdenie prináša na naše územie, pomerne prudký vietor. Vietor už láme prvé stromy a najsilnejší je v horských oblastiach, kde silný vietor spôsobuje snehové jazyky, záveje a výpadky v dodávkach elektrickej energie.

Vietor ešte zosilnie

V týchto chvíľach máme najsilnejší vietor v tatranskej oblasti a v oblasti Bratislavy. Na Chopku už bol zaznamenaný náraz vetra o sile 140 km/h. V Bratislave sa poryvy vetra pohybujú do 80 km/h.

Vietor by mal v nižších polohách počas popoludnia slabnúť, no iná situácia bude na horách a v údoliach, nachádzajúcich sa na južnej strane pohorí. So stúpajúcimi hodinami sa stane nebezpečným padavý vietor.

Najnebezpečnejší vietor sa očakáva za, respektíve v oblastiach na južnej strane Vysokých a Nízkych Tatier, ako aj Štiavnických vrchov. Poryvy vetra by sa mohli pohybovať až okolo 100 km/h, čo môže v nižších polohách spôsobovať materiálne škody.

Vietor by mal začať na našom území slabnúť až zajtra počas ranných hodín, kedy nepriaznivé počasie definitívne ustane.

Problémy spôsobuje aj snehová fujavica

Okrem silného vetra spôsobuje na severe Slovenska problémy aj sneženie, ktoré v kombinácii so silným vetrom vytvára najmä v Tatrách snehovú fujavicu.

Problémy spôsobil vietor a sneženie už ráno na horskom priechode Donovaly, ktoré museli pre kamiónovú dopravu uzatvoriť. Aktuálne uzavreli pre kamióny aj horský priechod Príslop.

Ako sme spomínali, tak situácia sa v nižších polohách, s výnimkou okolia Tatier, či stredného Slovenska upokojí. Na severe bude vplyvom vlhkého prúdenia aj naďalej snežiť a tak očakávajte ešte až do 10 cm čerstvého snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd