Počasie sa zlepšuje. Čo nás čaká teraz?

Počasie sa zlepšuje. Čo nás čaká teraz?
Peter Minárik

Piatok priniesol na naše územie množstvo zrážok. Spadli desiatky milimetrov, ktoré dali do pozornosti aj hasičov. Situácia sa však začína upokojovať a od juhozápadu sa na našom území začína vyčasovať. Aké počasie nás čaká nadchádzajúce dni?

Slovensko zasiahli výdatné zrážky, ktoré súviseli s tlakovou nížou ARMIN, ktorej stred sa presúval priamo cez naše územie.

S touto tlakovou nížou súviselo výrazné zrážkové pole, ktoré prinieslo desiatky milimetrov zrážok.

Najviac zrážok spadlo na juhu

Dnešné zrážky boli na našom území rozsiahle a výrazné. Priemerne spadlo od 20 až do 45 mm zrážok.

zaznamenané zrážky, zdroj: SHMÚ
zaznamenané zrážky, zdroj: SHMÚ

Jednoznačne najviac zrážok spadlo v okresoch Krupina, Levice, Banská Štiavnica a Lučenec, kde plošne spadlo od 40 až do 60 mm zrážok. Lokálne však spadlo aj viac. Na stanici Ladzany spadlo za 24 hodín až 62,2 mm zrážok.

Vplyvom výdatných zrážok dnes stúpali hladiny vodných tokov. Tie dosiahli aj úroveň povodňových stupňov. Rastú ešte vodné toky na severe a východe krajiny, ale aj tu budú v nadchádzajúcich hodinách klesať. 

Výrazné zrážky zamestnali aj hasičov. Tí za piatok evidujú desiatky výjazdov. Pomoc profesionálnych a dobrovoľných hasičov bola potrebná najmä pri odčerpávaní vody z cestných komunikácií a z pivničných priestorov rodinných domov. Okrem odčerpávania vody hasiči pomáhali aj s odstraňovaním popadaných a naklonených stromov.

Počasie sa teraz zlepší

V nadchádzajúcich dňoch sa očakáva výrazne pokojnejšie počasie ako sme zažívali v uplynulých hodinách. V sobotu ráno sa môžu ešte vyskytovať prehánky, či slabší dážď, no počas dňa sa bude vyjasňovať.

Vývoj na nadchádzajúce dni naznačuje, že počasie ovplyvní výrazná tlaková výš, ktorá sa bude rozprestierať nad juhovýchodnou Európou. Táto tlaková výš zablokuje postup jednotlivých frontálnych vĺn od severozápadu a naše územie čaká ustálenejšie počasie s minimom zrážok.

Pre milovníkov teplejšieho počasia je dobrou správou aj to, že okolo tejto tlakovej výše začne do našej oblasti od juhozápadu opäť prúdiť teplejší vzduch, ktorý prinesie teploty, dosahujúce maximá až okolo +20 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd