Počasie teraz prinesie ZMENU: Čaká nás poriadny a dlhotrvajúci lejak, a to najmä v týchto oblastiach

Peter Minárik

Pred nami je zhoršenie počasia, ktoré prinesie výdatný lejak a ten tak ľahko neustane. V nadchádzajúcich hodinách budú nad naše územie postupovať jednotlivé zrážkové vlny, ktoré prinesú na Slovensko desiatky milimetrov zrážok. V ktorých oblastiach nášho územia to však bude najhoršie?

Víkend prináša na naše územie zatiaľ príjemné jarné počasie s veľmi vysokými teplotami, ktoré sa šplhajú na západnom Slovensku až nad hranicu +15 °C, čo sú opäť na súčasnú ročnú dobu veľmi nezvyčajné teploty. V nadchádzajúcich hodinách však príde na našom území k zmene. Jednak sa ochladí, no zároveň sa treba pripraviť aj na výrazné zrážky.

V oblasti Jadranského mora sa začne vo večerných hodinách prehlbovať tlaková níž, ktorá už počas noci začne vo výraznej miere ovplyvňovať počasie aj u nás.

Už teraz sa najmä na strede a východe Slovenska vyskytujú zrážky, no tie sú pomerne slabé. Zrážkomery zaznamenali len zopár milimetrov zrážok. Najviac zrážok spadlo v okolí Nízkych Tatier a to okolo 7 mm.

 

Okolo prehlbujúcej sa tlakovej níže nad Jadranom sa však začnú do našej oblasti dostávať jednotlivé zrážkové vlny, ktoré sa postarajú o veľmi upršané hodiny.

Pršať bude až do stredy

Tlaková níž sa v noci z oblasti Jadranu začne presúvať cez Balkán a v pondelok sa usadí nad západným Slovenskom. Zaujímavé na celej situácii je fakt, že táto tlaková níž sa tu zastaví a v oblasti Slovenska a Maďarska bude krúžiť až do stredy, kedy sa začne vypĺňať. To k nám bude pumpovať jednotlivé zrážkové vlny.

Prvá zrážková vlna zasiahne naše územie dnes večer. Dorazí z Maďarska nad juh západného Slovenska a postupne sa zrážky rozšíria nad stredné a východné Slovensko. Tu by malo pršať až do zajtrajšieho rána, na západnom Slovensku sa zrážky väčšinou neočakávajú.

Ďalšia, ešte výraznejšia zrážková vlna dorazí na naše územie v pondelok na poludnie. Rozprší sa na celom našom území, no ťažisko zrážok bude tentoraz sústredené do oblasti západného Slovenska. Zrážky začnú ustávať až v utorok počas dňa, ale na západnom Slovensku by malo aj naďalej pršať.

K upokojeniu zrážok by malo dôjsť v utorok večer, no nie nadlho. Už v stredu ráno sa od severovýchodu doženie nad naše územie posledná zrážková vlna.

Spadnú desiatky milimetrov zrážok

Okolo tlakovej níže, ktorej stred sa bude nachádzať nad Slovenskom sa tak bude obtáčať zrážkové pole, ktoré prinesie jednotlivé zrážkové vlny. Tie najskôr budú prichádzať od juhu, no postupne k nám budú postupovať od severu až severovýchodu.

 

 

 

Pršať by malo na našom území prakticky až do stredy, kedy by postupne mali prejsť zrážky z dažďa do prehánok. Pripraviť sa tak treba na výraznú zrážkovú činnosť, ktorá nás čaká až do stredajšieho večera.

Zrážky budú celoplošné a spadne okolo 20 až 40 mm zrážok. Na západnom a strednom Slovensku však naprší priemerne až od 30 do 50 mm zrážok. Najviac zrážok by malo spadnúť v oblasti Banskobystrického kraja a na južných návetriach západného Slovenska, napríklad na juhu Malých Karpát, či na Myjave, kde by mohlo napršať až nad 50 mm zrážok.

očakávané zrážkové úhrny do stredajšieho večera
očakávané zrážkové úhrny do stredajšieho večera, zdroj: iMeteo.sk
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd