Počasie už zabilo 577 ľudí. Horúčavy zabíjajú naďalej a počet obetí rastie

Počasie už zabilo 577 ľudí. Horúčavy zabíjajú naďalej a počet obetí rastie
Peter Minárik

Teplé počasie už dorazilo aj na naše územie no ešte pekelnejšie horúčavy sa vyskytujú na Arabskom polostrove, kde teploty prekračujú aj hranicu +50 °C. To však neodradilo Moslimov, aby sa vydali na púť do Mekky. Počas nej však už zomreli stovky ľudí.

Púť hadždž, ktorá je pre moslimov jedným z piatich pilierov islamu, sa tento rok opäť ukázala ako výzva plná nepredvídateľných udalostí.

Najmenej 323 egyptských pútnikov zomrelo počas tohto posvätného rituálu v západnej Saudskej Arábii, pričom väčšina z nich podľahla chorobám spôsobeným extrémnym teplom. Táto smutná správa bola oznámená dvoma arabskými diplomatmi, ktorí koordinujú reakcie svojich krajín.

 

 

Pútnici zomierajú následkom horúčav

Podľa diplomatov všetci pútnici, s výnimkou jedného, zomreli v dôsledku horúčavy. Jeden pútnik utrpel smrteľné zranenia počas menšej tlačenice davu. Tieto informácie pochádzajú z nemocničnej márnice v štvrti Al-Muaisem v Mekke, ktorá je jednou z najväčších v regióne.

Diplomati tiež informovali, že medzi obeťami je aj najmenej 60 Jordáncov, čo je výrazne viac ako oficiálny počet 41, ktorý v utorok zverejnil Ammán.

Ako informovala agentúra AFP, tak celkový počet obetí horúčav počas púte do Mekky dosiahol číslo 577.

Nutná púť zabíja

Hadždž je jedným z piatich pilierov islamu a všetci moslimovia, ktorí majú prostriedky, ho musia absolvovať aspoň raz. Podľa saudskoarabskej štúdie zverejnenej minulý mesiac je púť čoraz viac ovplyvňovaná klimatickými zmenami. Teplota v oblasti, kde sa vykonávajú rituály, stúpa každú dekádu o 0,4 stupňa Celzia.

 

Tento rok sa hadždžu zúčastnilo okolo 1,8 milióna pútnikov, z toho 1,6 milióna zo zahraničia, uvádzajú saudskoarabské úrady. Každý rok sa desaťtisíce pútnikov pokúšajú vykonať púť bez toho, aby si zaistili oficiálne, aby ušetrili peniaze. Tento riskantný krok je nebezpečný, pretože títo neznámi pútnici nemajú prístup ku klimatizovaným zariadeniam, ktoré poskytujú saudské úrady pozdĺž trasy púte.

Po Egypte hlási najviac úmrtí Indonézia, Irán a Senegal. Teploty pozdĺž trasy v týchto dňoch prekonávajú hranicu +50 °C. Očakáva sa, že celkový počet obetí môže aj naďalej rásť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd