U susedov dnes hrozia NEBEZPEČNÉ BÚRKY. Okrajovo dorazia aj k nám. Kedy?

U susedov dnes hrozia NEBEZPEČNÉ BÚRKY. Okrajovo dorazia aj k nám. Kedy?
Ema Bazhaykin

V susednom Česku dnes budú teploty dosahovať až +38 °C, to však nie je všetko. Sprevádzané budú nebezpečnými búrkami, ktoré by mohli okrajovo zasiahnuť aj naše územie. Kedy ich môžeme očakávať?

Do našej oblasti od juhozápadu prúdi veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Počas celého pracovného týždňa tak môžeme očakávať poriadne horúčavy. Tropické teploty navyše zhorší vysoká vlhkosť vzduchu, takže bude aj nepríjemne dusno.

U susedov v Česku sa dnes však chystajú nielen na horúčavy, ale aj na silné búrky, ktoré sa objavia už čoskoro. 

Zatiaľ čo v prvej polovici dňa budú Česko sužovať horúčavy, ktoré by miestami mohli dosiahnuť až +38 °C, okolo poludnia sa k nim pridružia aj búrky, ktoré môžu prinášať nebezpečné sprievodné javy.

Najvyššie teploty sa dnes očakávajú na východe krajiny, najmä na juhu Moravy, ale aj na Polabí či zvyšných častiach Moravy.

Výstraha pred vysokými teplotami platí aj pre Slovensko, kde by najvyššie hodnoty do +36 °C mali teploty dosiahnuť na juhozápade a juhovýchode nášho územia.

 

Kde a kedy búrky začnú?

Do horúceho vzduchu vtrhne chladnejší vzduch a Česi sa tak budú musieť pripraviť na poriadnu divočinu. Očakávajú sa intenzívnejšie búrky, ktoré budú mať k dispozícii vďaka vlhkosti mnoho dostupnej energie. 

Búrky budú sprevádzané nielen bleskovou aktivitou, ale aj prívalovými dažďami, krúpami a nárazovým vetrom

Výstražné informácie pred teplotami a búrkami v ČR pre 10.7.-11.7.
Výstražné informácie pred teplotami a búrkami v ČR pre 10.7.-11.7., zdroj: ČHMÚ

Po slnečnom a horúcom začiatku dňa bude pribúdať oblačnosť od západu, a to už krátko predpoludním. Postupne sa prehánky alebo búrky vyskytnú na väčšine územia. 

Búrky budú pokračovať aj v noci a ustať by mali až okolo ranných hodín vo štvrtok.

Estofex vydal varovanie 2. stupňa. Ako na tom bude Slovensko?

Nebezpečné búrky, ktoré môžu priniesť intenzívne zrážky, krupobitie a silné poryvy vetra, dnes hrozia vo viacerých krajinách strednej Európy. Búrky dorazia do Nemecka, Česka, Rakúska a Poľska. 

 

Búrky by mali zasiahnuť aj naše územie, situácia je však komplikovaná na predpoveď, keďže nad naše územie by nemal postupovať ucelený búrkový systém, ale budú sa tvoriť jednotlivé vlny búrok.

Prvé búrky by sa mohli objaviť už popoludní a večer na západe Slovenska a budú sa tvoriť počas nočných a ranných hodín predovšetkým na západnom a severozápadnom Slovensku. Búrky tu môžu byť lokálne aj výraznejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd