Počet obetí extrémneho blizzardu v USA naďalej stúpa. Vyčíňanie počasia bude ďalej pokračovať

Dominik Cenkner

Tretina Američanov. Presne toľko obyvateľov zápasí s extrémnym vyčíňaním počasia v USA. Ide približne o 200 miliónov ľudí. Stúpajú aj čísla obetí.

Až 200 miliónov zasiahnutých obyvateľov, 1,5 milióna bez elektrickej energie cez 5 600 zrušených letov a doposiaľ 12 obetí. Takáto je aktuálna bilancia extrémneho počasia, ktoré zasiahlo mnohé oblasti Severnej Ameriky.

Snehová fujavica a mráz paralyzujú Spojené štáty a Kanadu. Zlé počasie panuje v dĺžke cez 3 200 km, a to od Texasu po Quebec.

Rapídna cyklogenéza, keď atmosférický tlak prudko klesá, priniesol blizzard (druh silného a studeného vetra sprevádzaného silným snežením, najmä v Severnej Amerike) k Veľkým jazerám na hranici USA a Kanady. 

V Kanade znášali ťarchu arktického počasia provincie Ontario a Quebec, kde státisíce ľudí ostali bez prúdu. Na väčšine zvyšku krajiny, od Britskej Kolumbie po Newfoundland, platili extrémne mrazy a varovania pred blizzardom.

Najväčší rozsah výstrah a mínusové teploty na rade miest

Americká Národná meteorologická služba (NWS) uviedla, že jej piatková mapa „zobrazuje jeden z najväčších rozsahov výstrah a odporúčaní týkajúcich sa zimného počasia v histórii“.

Na mnohých miestach klesala teplota hlboko pod bod mrazu. Napr. v Elk Parku v Montane, klesla teplota až na -45 °C.

Kde neboli mrazy, úradovalo sneženie či záplavy

Husté sneženie zasiahlo aj Južnú Dakotu. Tamojší pôvodní obyvatelia museli páliť oblečenie, aby sa zohriali po tom, čo im došlo palivo. 

Výraznejšie sneženie zasiahlo aj Pensylvániu a Michigan. V Buffale v štáte New York spadlo miestami okolo 30 cm snehu. Pobrežné záplavy boli zaznamenané v Novom Anglicku, New Yorku a New Jersey.

Pobrežné oblasti bojujú aj so záplavami, napr. Hamburg v štáte New York, zdroj: John Normile
Pobrežné oblasti bojujú aj so záplavami, napr. Hamburg v štáte New York, zdroj: John Normile

Počet obetí ďalej stúpa

Počet obetí súvisiacich s extrémnym vyčíňaním počasia v USA už stúpol na 12. Situácia sa má pritom v priebehu nasledujúcich hodín ešte zhoršiť, nakoľko silné mrazy sa očakávajú už aj na východe Spojených štátov.

Niekoľko rekordov na záver

Extrémne mínusové teploty na rade miest prepísali aj niekoľko rekordov. Prinášame vám niekoľko príkladov.

V Denveri v Colorade klesla vo štvrtok teplota na -31,1 °C, čo je najnižšia hodnota od 90. rokov minulého storočia. Jeden z obyvateľov, 34-ročný Craig McBrierty, ktorý pochádza zo Škótska, ale teraz žije v Denveri, povedal pre BBC, že je „chladnejšie, ako som kedy zažil“.

Wichita v Kansase zaznamenala najnižšiu teplotu od roku 2000. Teplomer tam ukazoval -35,6 °C.

V Nashville v štáte Tennessee klesli teploty pod nulu prvýkrát za posledných 26 rokov. Casper, Wyoming, zaznamenal v utorok nové rekordné minimum, a to -41,1 °C.

Na záver len pripomíname, že situáciu sledujeme v online prenose TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd