Počet obetí výbuchu sopky v Indonézii sa zvýšil na 13

Počet obetí výbuchu sopky v Indonézii sa zvýšil na 13
Zuzana Macháčová

V nedeľu vybuchla v Indonézii sopka Marapi. Počet obetí sa zvýšil na 13, avšak stále pátrajú po 10 ľuďoch. 

Počet obetí nedeľňajšieho výbuchu sopky Marapi v indonézskej provincii Západná Sumatra sa zvýšil na 13. Záchranári v pondelok našli telá ďalších dvoch horolezcov. Oznámil to v utorok predstaviteľ záchranných zložiek. 

„Celkový počet ľudí, ktorí prišli o život, je v súčasnosti 13 osôb. Po desiatich horolezcoch sa stále pátra," uviedol Abdul Malik, šéf úradu pre pátranie a záchranu v meste Padang. Spresnil, že záchranári telá dvoch horolezcov našli v pondelok v noci.

Mohutná erupcia

Na sopke Marapi v indonézskej provincii Západná Sumatra došlo v nedeľu k mohutnej erupcii. Sopečný popol stúpal až do výšky 3 000 metrov.

Telá 11 horolezcov našli v pondelok neďaleko krátera sopky. Niekoľko ďalších prežilo a bola im poskytnutá pomoc. Záchranné práce sťažuje pokračujúca sopečná aktivita a nepriaznivé počasie.

Sopka Marapi je vysoká 2 963 metrov a patrí medzi najnebezpečnejšie sopky na svete a je najnebezpečnejšia v Indonézii. 

Indonézia je súčasťou tzv. Ohnivého kruhu, teda oblasti, ktorá je veľmi seizmicky a sopečne aktívnou, keďže sa nachádza v zlomovej línii tektonických dosiek. Nachádza sa tam asi 130 aktívnych sopiek. 

V roku 2010 zomrelo v dôsledku erupcie viac ako 350 ľudí a desaťtisíce ľudí museli evakuovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd